Средствата за защита на киберсигурността в ЕС се увеличават с 2 млрд. евро

Средствата за защита на киберсигурността в ЕС се увеличават с 2 млрд. евро

Двойно повече средства ще бъдат осигурени през следващия програмен период за защита на киберсигурността в страните членки на Европейския съюз, заяви българският еврокомисар Мария Габриел. Тя участва във форум в Стара Загора, посветен на киберсигурността и фалшивите новини.

„Моето предложение за нова програма „Цифрова Европа” беше прието. От общия ѝ бюджет от 9 млрд. евро, ще има 2 млрд. евро за киберсигурност и той ще бъде на разположение на всяка държава членка. Освен това са осигурени 2 млрд. евро в програмата „Хоризонт 2020”, чийто наследник ще бъде „Хоризонт Европа”. Трябва да заработи общ Европейски кибер център” – каза Мария Габриел.

Всяка държава ще има свой кибер център, който ще бъде в координация с центровете в останалите страни от Европейския съюз. Те трябва да заработят в края на 2020. Мария Габриел посочи и част от мерките за защита на киберсигурността по време на европейските избори. „Януари месец стартира група, която позволи да има по-добра координация между органите по киберсигурност, националните избирателни комисии, Европейския парламент, Европейската комисия и други институции. Те участваха в симулационно упражнение, което се проведе преди дни. Това е идеята – да имаме яснота за уязвимостите, за слабите ни страни, но и да знаем как да бъдем по-ефикасни” – добави българският еврокомисар.

За да намалят дезинформацията в интернет, платформите и социалните мрежи се съгласиха да изпълнят доброволно конкретни мерки, но ако те не дадат задоволителен резултат, ще се пристъпи към законодателни промени, каза още Мария Габриел. Тя добави, че над 90 млн. фалшиви профили има във Фейсбук, които трябва да бъдат премахнати. През първите три месеца на годината Гугъл е премахнал над 76 000 фалшиви акаунта.

Еврокомисар Мария Габриел - изказване в Стара Загора по време на форума „Киберсигурност и фалшиви новини“

IMG 6122

Еврокомисар Мария Габриел: Създава се общ Европейски кибер център. Всяка държава ще има и свой кибер център, който ще бъде в координация с центровете в останалите страни от Европейския съюз

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема