Регистрирани са нови случаи на африканска чума по диви прасета в област Стара Загора

В Старозагорска област през последната седмица са обявени положителни проби за наличие на африканска чума по свинете на диви прасета в селата Оряховица и Колена, в Мъглиж и в казанлъшко. Всички взети проби от свинекомплексите в региона са отрицателни. Проби се взимат и от кланиците, и от превозните средства, извозващи промишлено отглеждани животни.

mikov mikova

Агенцията по безопасност на храните осъществява постоянен ежедневен контрол за мерките за биосигурност в свиневъдните ферми. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков по време на заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител на Стара Загора Гергана Микова. „Отговорността е в ръцете на собствениците на ферми. Необходимо е абсолютно спазване на мерките за сигурност, защото човешкият фактор е водещ в разпространението на болестта“ – каза д-р Миков.

„В Старозагорска област, благодарение на добрата работа и отличното взаимодействие между институциите, успяхме да намалим максимално популацията на домашни свине, но напоследък имаме сигнали за повторно заселване с прасета на задни дворове. Ще продължим с проверките и в тази посока“ – заяви още директорът на Областната дирекция по безопасност на храните.

От Ловно-рибарския съюз – Стара Загора обявиха, че до този момент в областта са отстреляни 1820 диви прасета. Срокът за групов лов на диви свине е удължен до края на месец януари. Това е една от предвидените мерки за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете.

Африканска чума по свинете

www.infoz.bg  www.infoz.bg