Тракийският университет подписва договори за подкрепа на иновации

Тракийският университет подписва договори за подкрепа на иновации

Искам да поздравя ръководството на Тракийски университет, което за много кратко време успя да направи много промени, изготви нови специалности, успя да спечели нови проекти и допринесе град Стара Загора да придобие един нов статут със своето висше образование. Това заяви по време на тържественото откриване на новата академична година в университета кметът Живко Тодоров.

Той благодари на студентите за техния избор да учат във висшето учебно заведение и изрази надежда, че именно младите хора ще направят Стара Загора още по-проспериращ град и в бъдеще.

На откриването присъства и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той подчерта, че „Тракийският университет е може би един от най-ценните капитали, които Стара Загора притежава. Поздравления за активността на ръководството му. Министерството ще продължи да подпомага университета и материалната му база“ - допълни министърът.

„През 21 век най-важни ще бъдат уменията и знанията, а не придобитата диплома. Учете през цялата година, за да бъдете знаещи и можещи хора. Нека преподавателите бъдат взискателни! Преподавателят на 21 век е този, който ще ви помогне да изградите структурирани знания и да станете добри специалисти“ – каза в обръщението си към студентите Красимир Вълчев.

„За мен е особена чест да ви поздравя в този ден, в който ние отваряме широко вратите на Тракийски университет. От девет месеца съм ректор като шест от тях преминаха в пандемична обстановка. Сърцето ми е изпълнено с радост, като виждам университетът пълен със студенти. Уверявам ви, че изборът ви е правилен!“ - поздрави студентите ректорът доц. Добри Ярков. Той посочи, че 97,8% от местата за държавна поръчка в учебното заведение са запълнени. В него се обучават студенти от 48 държави.

Тракийски университет ще сключи в края на месеца пет нови договора за подкрепа на иновации за близо 4 800 000, информира и министърът на земеделието Десислава Танева. По думите й, резултатите от тях ще са в помощ на българското земеделие, както и на младите хора, които ще се обучават в университета.

Младите хора поздрави и физикът Теодосий Теодосиев, който припомни, че „живеем в епоха на шеста научно-техническа революция. Човек се учи докато е жив, но истински незаменимите хора на бъдещето ще са тези, които ще могат да правят това, което машината не може. Надявам се, че тук ще се възпитават хора, които ще бъдат практици-едни незаменими хора, които ще творят бъдещия свят.“

Екатерина Михайлова и Павел Маринов получиха символичния Ключ на знанието по време на тържественото откриване на академичната нова учебна година в Тракийския университет.

Осем нови специалности ще бъдат изучавани за първи път в Тракийски университет, а над 1200 са първокурсниците, които ще се обучават във висшето учебно заведение.

На събитието присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител Гергана Микова, началникът на Регионално управление на образованието Татяна Димитрова, народни представители, общински съветници, студенти и гости.

Доц. д-р Добри Ярков

Връчването на символични ключ на университета

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема