Културен център за даровити деца Проф. Петър Жеков отваря врати

Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ отваря врати

Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ в Стара Загора ще бъде официално открит на 1 октомври в 11 часа. Той се помещава в сградата на бул. „Митрополит Методий Кусев“ 20 в центъра на града. Тя беше дарена на Община Стара Загора от сестрата на проф. Жеков - Мария Жекова. Младите таланти на Стара Загора ще разполагат с камерна зала с добра акустика, със сгъваеми столове с лека метална конструкция.

Обособена е изложбена площ, ще има и музикален магазин. На втория и третия етаж са разположени кабинети за занимания по различни видове изкуства.

В Камерната зала ще представят своите концерти изявени възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Те вече ще имат свой дом в центъра на града, където да развиват своя потенциал. В залата вече има и специален роял, подарен от Швейцария, със съдействието на кмета Живко Тодоров.

В центъра ще работят различни художествени ателиета, както и Клуб „Сценаристика и кинознание“, който ще ръководи Николай Колев, сценарист на филмите „11 А“ и „12 А“.

Идеята за Културния център е на дарителката Мария Жекова - „Почетен гражданин на Стара Загора“. Нейното желание беше да се намери дом за талантливите старозагорчета, който да носи името на брат ѝ Петър Жеков - виден общественик, композитор, писател и учен-генетик, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ и автор на химна на Стара Загора.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема