Предлагат песен на проф. Петър Жеков да стане химн на Стара Загора

Предлагат песен на проф. Петър Жеков да стане химн на Стара Загора

С писмо до кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, подписано от интелектуалци и общественици, постъпи предложение
„Музикалната емблема на Стара Загора“ да бъде приета за официален химн на града.

Автор на текста и музиката е Почетният гражданин на Стара Загора проф. Петър Жеков. В писмото, подписано от д-р Нино Луканов, Стефка Минева,проф. Цанко Яблански, Татяна Станчева, Розета Величкова и Денис Иванов, се посочва, че той е автор и на музикалната емблема на „Тракийския университет", на музикалната емблема "Казанлък", на химна на Езикова гимназия "Ромен Ролан", на гимназия "Христо Ботев" и на Международния химн на ветеринарните лекари.

obshtinskorakovodstvoПроф. Жеков е познат на старозагорската общественост с изключителния си интелект, родолюбие и ангажираност към родния си град. Той е обществен деятел с активно гражданско присъствие, убеден демократ, автор на над 400 научни, научно-популярни и популярни публикации, част от които на културологична тематика и на сценарии за научно-популярни филми. Участвал е в над 50 публицистични предавания по Радио Стара Загора, програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев" на БНР, "Би Би Си" и Свободна Европа. Нотният му архив съдържа над 1000 художествени песни за глас и пиано в 20 албума.

Неговите музикални албуми полагат началото на българското присъствие в музикалния отдел на новопостроената Александрийска библиотека в Египет, а книгите му са в редица престижни библиотеки в Европа, Америка и Австралия. За всички тези заслуги към културния живот у нас, проф. Петър Жеков е избран за Почетен гражданин на Стара Загора през 2008 г.

Неговата сестра и наша съгражданка Мария Жекова дари на Община Стара Загора потомствен имот, оценен на над 1 милион лева, с единственото желание да бъде превърнат в Културен център за талантливи деца, в памет на нейния покоен брат. Тя от цялото си сърце и душа желае там да се работи за развитието на музикалните и художествени таланти на даровити деца. Добавям още един важен исторически факт – че двамата са потомци на героите от Освободителното движение - братята Михаил и Георги Жекови.

В писмото се припомнят и думите на безспорен ерудит като проф. Пламен Джуров, който споделя: "Музикалната емблема на Стара Загора е чудесно произведение, наситено с патос и тържественост, в което прозира интелигентността на автора. Трябва да споделя, че въпреки опитите София да има свой химн, досега нищо съществено не е създадено.“ Тук бих добавил и още нещо съществено - "Музикалната емблема на Стара Загора" е записана със симфоничния оркестър и хора на Държавна опера Стара Загора, под диригентството на друг голям колос в културния живот на града и директор на Старозагорската опера в периода 2003 - 2006 година, Божидар Бонев.

„Считам, че приемайки "Музикалната емблема на Стара Загора", като едно от върховите постижения на проф. Жеков, да бъде Химн на Стара Загора, не само ще отдадем своята почит и уважение към паметта на един изтъкнат наш съгражданин, допринесъл с творчеството си за културното богатство на Стара Загора и страната, а по този начин нашият град ще бъде един от малкото със собствен официален химн, който ще се изпълнява по тържествени поводи” – се казва в предложението на председателя на Общинския съвет на Стара Загора Таньо Брайков. То ще бъде разгледано от общинските съветници на заседание, което ще се проведе на 18 декември.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема