Иван Аяров е единственият предложен за званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ през 2020 г.

До края на установения срок – 1 юли, беше получена една номинация за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2020 г. От името на Съюза на народните читалища, в края на юни, е постъпило предложението за д-р Иван Аяров. Той е председател на Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1858“.

ivan ayarov

Иван Аяров е роден на 27 декември 1939 година в село Рупките, община Чирпан. Той произхожда от семейство на среднозаможни и предприемчиви земеделци. Началното и средното си образование получава в родното си село, средното в Техникум по ветеринарна медицина в Стара Загора, а висшето във ВВМИ – София. От 1992 година той е избран за секретар на едно от най-старите читалища, малко след това става и председател на културната институция

Аяров е автор на няколко книги. Носител на Голямата награда „Св. Климент архиепископ Одрински“ и почетния знак „Св. Климент Охридски“ за изключителни заслуги към читалищното дело в града, награден е като „Заслужил родоизследовател и краевед“, удостоен е със званието „Бъдител на Стара Загора“ – 2018 година от Съюза на учените в града, а през тази година получава приза „Заслужил читалищен деятел“ – връчено му от Съюза на народните читалища, за изключителният му принос в развитието на читалищното дело в България.

В мотивите на вносителите упоменат и 80-годишният юбилей на Аяров. Предложението е подкрепено още от Инициативен комитет, с председател Катя Павлова и близо 25 души членове, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет, по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври. Предложението, заедно с приложеното писмо за подкрепа, са достъпни в сайта на Община Стара Загора, раздел Обявления на Общински съвет – https://www.starazagora.bg/bg/obyavleniya-na-obshtinski-savet/predlozheniya-za-udostoyavane-s-otlichieto-pocheten-grazhdanin-na-obshtina-stara-zagora-za-2020-godina.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24