10 000 фиданки от цер ще бъдат залесени край старозагорския квартал Дъбрава

▶️ 10 000 фиданки от цер ще бъдат залесени край старозагорския квартал „Дъбрава“

За втори път Община Стара Загора, Държавно горско стопанство - Стара Загора и Регионална дирекция по горите – Стара Загора обединяват усилията си за създаване на нова дъбова гора на мястото на опожарената през 2007 година. Инициативата Стара Загора да бъде най-зеленият град в България ще се проведе на 20 март от 10:00 часа в местността Магарешка поляна край кв. „Дъбрава“. Идеята на кмета Живко Тодоров е всяка година хиляди дръвчета да се засаждат в обезлесените от пожари и незаконна сеч, покрайнини.

Предвидените площи за залесяване от Държавно горско стопанство – Стара Загора за тази година са 380 декара. С доброволната помощ на старозагорци, на 20 март ще бъдат залесени 20 дка, а горският фонд ще бъде допълнен с 10 000 фиданки от цер. Почвата вече е обработена и подготвена за екоинициативата. Важно условие е правилното засаждане на младите дръвчета. Технологията ще бъде обяснявана на място от специалистите от Държавно горско стопанство и Регионалната дирекция на горите – Стара Загора. Те са подготвили и кратко видео с указания, което ще бъде разпространено в електронните медии и социалните мрежи.

Община Стара Загора кани жителите и гостите на града да се включат в „Зелената инициатива“ при спазване на всички противоепидемични мерки. До отворите за засаждане ще бъдат допускани до двама души или членове на едно семейство. Заради усложнената здравна обстановка не се предвижда организиран транспорт до местността.

През 2019 година хиляди старозагорци се обединиха около идеята за нова гора около Стара Загора и засадиха 10 000 фиданки от дъб.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема