▶️ Започва разширението на ул. „Капитан Петко войвода“ в Стара Загора

Със символична първа копка започва разширението на ул. „Капитан Петко войвода“ в Стара Загора. Платното ще стана с четири ленти, което ще доведе до чувствително облекчение на автомобилния трафик. Проектът включва още изграждане на паркинг. Той ще обслужва търговците и клиентите на така наречения Руски пазар, който в момента се обновява цялостно. На кръстовището с ул. „Христо Ботев“ ще се направи кръгово движение. Проектът е на стойност 1,8 млн. лева без ДДС.

kopka

Финансиращият орган е Фонд за устойчиви градове. Срокът за изпълнение е 210 дни, съобщи секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, който е ръководител на проекта.

Делян Иванов съобщи, че улицата е от първостепенната улична мрежа на Стара Загора и е единствената връзка към промишлената зона с посоки север – юг, без да се влиза към обособената централна градска част. За интензивното движение, което се провежда по нея, тя е с недостатъчна ширина на пътното платно. Освен, че обслужва индустриалната зона, тя е граница между два големи старозагорски квартала – кв. „Три чучура юг“ и кв.„Казански“. Към момента ул. „Капитан Петко Войвода“ е двулентова, което допълнително натоварва пътния трафик.

Проектът предвижда още изграждане на кръгово кръстовището при ул. „Христо Ботев“. Бъдещото развитие от изток на запад на ул. „Христо Ботев“ ще даде възможност за втора връзка на кв. „Три чучура юг“ и централна градска част, без да се използва бул. „Цар Симеон Велики“, категоричен е Иванов.   Ще бъде изградена и велоалея, а спирката на масовия градски транспорт от изток ще бъде изместена след предвиденото кръстовище, а тази от запад, непосредствено под кръговото кръстовище , ще запази мястото си.

Пешеходното движение е решено с изграждане на тротоари от източната и от западната страна на улицата. Осигурена е достъпна среда, свързана с горните направления, включително и за хора с увреждания.

Целта на проекта е създаване на хармонична и естествена градска среда, която да има потенциал за нов живот и развитие.

Стойността на инвестицията (1 802 365,80 лева), предоставяни от Фонда за устойчиви градове – Юг, включват съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Срокът за изпълнение е 210 календарни дни, след подписване на протокол 2А.

На събитието присъставаха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, зам.-кметовете инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова, главният архитект Виктория Грозева, ръководители на фирмата изпълнител на проекта – Пътно-строителна компания „Ес Би Ес“, представлявана от Диана Любомирива, журналисти и граждани.

IMG 3947

IMG 3970

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема