В област Стара Загора ще бъдат реновирани училища и детски градини за 35 млн. лева

В област Стара Загора ще бъдат реновирани училища и детски градини за 35 млн. лева

Инвестициите в по-добра образователна база е сред приоритетите и на държавата, и на местната власт. По Оперативна програма “Региони в растеж” ще бъдат реновирани 16 училища и 5 детски градини в област Стара Загора, на стойност 34,6 млн. лв.

Към момента в Стара Загора и Казанлък е реновирана и оборудвана близо 100% от образователната инфраструктура. Това заяви Емил Христов – зам.-председател на Народното събрание и общински ръководител на ГЕРБ – Стара Загора, по време на граждански диалог в рамките на платформата „Европа в нашия дом”, посветен на образованието. В него участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Ева Майдел – евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, Галя Захариева - заместник-председател на Комисията по образование в Народното събрание, народни представители, началникът на Регионалнoто управление на образованието Татяна Димитрова, представители на образователните институции от областта, синдикатите, неправителствения сектор и др.

„Преди осем години, когато екипът на кмета на Стара Загора Живко Тодоров обмисляше приоритетите си, образованието залегна като задача номер едно. В Казанлък направиха същото и резултатите днес са на лице” – добави Емил Христов.

„Направихме сдружение „Образование България 2030“, което пое ангажимент у нас да няма млади хора без образование и всеки да намира успешна реализация“ - припомни Ева Майдел.

„Най-важната ни битка е да имаме добри учители, за да имаме добри специалисти във всички останали професии. Затова учителите са наш приоритет, а решението на правителството за двойно увеличение на заплатите в четиригодишен период от време, бе ключово“ - категоричен е министър Красимир Вълчев. Той посочи, че за първи път през тази година средната учителска заплата е надвишила тази за страната.
„Голямата ни цел е да включим в образователния процес всяко едно дете, което да завърши училище. Предизвикателство е да обхванем максимално рано отпадащите от образователната система“ - каза министърът на образованието и науката.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема

Най-четеното от последните дни