Старозагорското село Преславен чества Празника на житото

Осмият фолклорен празник на житото ще се проведе на 26 юни в старозагорското село Преславен. Начало ще бъде дадено в 9:00 часа, когато цветно шествие от местни самодейци и деца от ДГ „Детски рай“ ще преминат по улица „По пътя на хляба“ и ще отидат на нивата. Жътварите ще покажат със сърпове и паламарки как в миналото се е прибирала реколтата от най-малките жътварчета. „Всеки, който желае ще може да се потопи за миг в миналото и да опита майсторството на жътвата“, споделят организаторите.

В 9:30 часа ще бъде извършен тържествен водосвет за здраве, а официалното откриване на празника е насрочено за 10:30 часа.

Програмата ще продължи с изпълнения на Детска певческа група „Росна китчица“, Женска певческа група „Росна китка“ и Мъжка група „Жътвари“. Кръшно българско жътварско хоро с Донка и Тодор Кожухарови ще се извие в центъра на селото по обяд.

Всички жители и гости ще се насладят на демонстрации по приготвяне на хляб, гюзлеми, катми и други тестени изделия. Най-малките ще могат да се включат в детски кулинарен кът „Бабо, дай ми точилката“.

Организатори на празника са кметството на село Преславен, НЧ „Димитър Наумов-1908“ и пенсионерски клуб - село Преславен, с подкрепата на Община Стара Загора.

praznik

www.infoz.bg  www.infoz.bg