Очакваният добив на пшеница е около 5,4 тона

Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която даде старт на жътвената кампания в община Сливен.

Тя допълни, че според обследванията на Областните дирекции „Земеделие“, посевите са в добро състояние, а на реколтиране в цялата страна подлежат 11 340 000 дка, информираха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

Десислава Танева„В България има земеделски производители с висока административна и мениджърска грамотност, които са конкурентоспособни на водещите земеделски страни в Европа“ - каза министър Танева. По отношение на изкупната цена на пшеницата, тя заяви, че зависи изцяло от международните пазари. Десислава Танева уточни, че в България близо 70% от всички зърнени култури се изнасят, така че това е факторът, който определя цената.

Министърът на земеделието посочи още, че предстои важен период за сектора, защото очакванията са до края на тази година да се приеме многогодишната финансова рамка и да се финализират регламентите, които ще определят законодателството за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). Независимо от предложените намаления, в България директните плащания почти запазват нивата си.

Старт на жътвената кампания

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Пресцентър на Министерство на еамеделието, храните и горите)