Националният празник на България ще бъде отбелязан тържествено в Стара Загора

На 3 март Община Стара Загора ще отбележи Haциoнaлния пpaзниĸ нa Бългapия и 144 години от Освобождението. Честванията щe зaпoчнат в 9:30 чaca c молебен за България в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй“. В 10:30 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщината щe ce cъcтoи pитyaл зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo знaмe.

В 10:45 часа ще бъдат поднесени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa - „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

В 11:30 часа венци и цвeтя в памет на знайните и незнайни герои ще бъдат положени и на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". Концерт ще изнесе вокален квартет „Светоглас“- мъжка певческа група за старинна полифонична музика, народни песни и средновековни църковни песнопения.

В 12:30 часа в парк „Пети октомври“ започва концерт на Общинският духов оркестър.

В 16:00 часа в парк „Артилерийски“ Стара Загора ще се включи в общоградска инициатива на НЧ „Настроение - 2017“ „Пробуждане с хоро“.

По повод празника на 1 март от 17:30 часа в зала „Байер“ ще бъде открита изложба на децата от Школата по изобразително изкуство към НЧ „Родина 1860“ с тема „Аз съм българче, обичам...“.

Навръх Националния празник, Регионалният исторически музей и всички музейни обекти ще бъдат с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа.

Пред входа на музея през целия ден на големия екран ще се излъчва презентация на тема „Символите на свободна България“. Между 10:00 и 12:00 часа посетителите ще могат да се видят демонстрация на оръжие от Руско-турската война 1877/78 г., а най-малките ще се включат в детско ателие за оцветяване на знаменца и опълченци.

С вход свободен ще бъде и Художествената галерия, която ще очаква посетители от 10:00 до 18:00 часа. Желаещите ще разгледат изложбата „Графични пейзажи“.

3 mart 2021 stara zagora 02

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема