Еврокомисарите Мария Габриел и Фил Хоган връчиха сертификат на производители на странджански манов мед

Еврокомисарите Мария Габриел и Фил Хоган връчиха сертификат на производители на странджански манов мед

Еврокомисарите по цифровата икономика и общество Мария Габриел и по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган връчиха сертификат за вписването на Странджански манов мед в регистъра на Защитените наименования за произход.

Това стана по време на церемония в Европейската комисия в Брюксел. Официалният документ беше връчен на Манол Тодоров от сдружението, подало заявлението за регистрация. Двамата еврокомисари поздравиха българските пчелари и им пожелаха да развиват производството си като се възползват от регистрацията на пчелния продукт. По време на церемонията Елка Божилова, началник отдел „Схеми за качество“ в Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ към Министерство на земеделието, храните и горите изказа благодарност към ЕК и двамата еврокомисари за подкрепата в процеса на кандидатстване. Тя подчерта, че от регистрацията ще се възползват пчеларите в Странджа за развитието на успешен и печеливш бизнес.

Странджанският манов мед  е осмият български продукт, включен от Европейската комисия в регистрите на Защитени наименования за произход, Защитено географско указание и Храни с традиционно специфичен характер. Страната ни бележи първите си успехи в прилагането на европейските схеми за качество за земеделски продукти и храни след 2010 г. с вписването в европейските регистри на две защитени географски указания: „Горнооряховски суджук” – в края на 2011 г. и „Българско розово масло” – през 2014 г. В периода 2014 г. – 2017 г. са вписани и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Процесът по регистрация продължи две години, но търпението е възнаградено. Сертификатът, който връчваме днес от името на Европейската комисия, е най-високо признание за качествата на Странджанския манов мед. Той удостоверява, че продуктът се произвежда, преработва и подготвя в точно определен географски район и неговите характеристики се дължат основно именно на тази специфична географска среда. Марката "защитено наименование за произход" оттук нататък предоставя възможност на производителите на Странджански манов мед да развиват производството на продукта, да получават по-добра цена и да се отличават на пазара. Щастлива съм, че от днес България има още една емблема, която дава израз на нашите природни дадености. Българските пчелари го заслужават - заяви Мария Габриел.

manov med copy

Странджански манов мед е пчелен мед, произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията, които пчелите събират, трансформират чрез комбиниране със специфични вещества от организма си, отлагат, дехидратират, складират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване в рамките на географския (районрайо на на Странджа). Отделянето на т.нар. „медена роса“ от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта „Странджански манов мед“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg