Централната банка на САЩ повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта

Федералният резерв на САЩ (Централната банка) повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта за втори пореден месец, залагайки на агресивно затягане на политиката, за да спре ускоряващата се инфлация. Изправени пред най-големия ценови натиск от 40 години, централните банкери вдигнаха целевия диапазон за лихвите по федералните фондове до ниво от 2,25% до 2,5%.

Това води до сумарно увеличение от юни до юли 2022 г. със 150 базисни пункта – най-рязкото покачване от началото на 80-те години на миналия век.

Федералната комисия за отворен пазар „е силно ангажирана с връщането на инфлацията до нейната цел от 2%“, се казва в изявление, публикувано във Вашингтон, в което се повтаря, че тя е „много внимателна към инфлационните рискове“. Комисията повтори, че „очаква, че текущите увеличения на целевия диапазон ще бъдат подходящи“ и че ще коригира политиката, ако се появят рискове, които биха могли да попречат на постигането на целите.

Американските акции продължиха да са на зелено след решението. Доходността по краткосрочните държавни облигации се повиши, а курсът на долара отбеляза минимално понижение спрямо еврото.

Гласуването, което включваше двама нови членове – заместник-председателя по надзора Майкъл Бар и президента на Федералния резерв в Бостън Сюзън Колинс, беше единодушно. Добавянето на Бар към борда по-рано този месец доведе до пълен състав от седем гуверньори за първи път от 2013 г.

Критикувани за погрешна преценка за инфлацията и за бавна реакция, сега банкерите смело повишават лихвените проценти, за да охладят икономиката, но това действие може да ѝ нанесе силен удар и дори да я насочи страната към рецесия. По-високите лихви вече оказват влияние върху икономиката на САЩ. Ефектите са особено очевидни върху жилищния пазар, където продажбите се забавиха.

Въпреки че представителите на Федералния резерв твърдят, че могат да управляват така нареченото „меко кацане“ на икономиката и да избегнат рязък спад, редица анализатори посочват, че ще е нужна рецесия с нарастваща безработица, за да се забави значително повишаването на цените. От Федералната комисия за отворен пазар коментираха, че „скорошните показатели за разходите и производството са се понижили“, но също така коментира, че нарастването на работните места „е стабилно през последните месеци, а нивото на безработица остава ниско“.

bank notes one

www.infoz.bg  www.infoz.bg