Грипът дойде по-рано и вирусната вълна ще е по-продължителна

Случаите на грип и остри респираторни заболявания ще нарастват през януари 2023 г., а също и през февруари поради ниските температури, способстващи предаването на вируса, заради събирането на хора на закрито. Очаква се по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години. В момента ковид в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система.

prof iva hristova

Проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, обясни, че още в края на ноември е започнало повишаване на случаите с грип и остри респираторни заболявания, а през декември броят им се повиши значително. „Тази година сравнително рано започна грипната вълна. Обичайно в предишни години първи случаи на грип доказвахме в края на декември. А сега още от края на ноември 2022 г. в България има циркулация на грипни вируси“, поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според проф. Ива Христова пикът се очаква в края на януари – началото на февруари, след което броят на новорегистрираните заболявания ще спада по-продължително време, вероятно дори до април. Така ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години. „В момента имаме само грип А. Доказваме по-често тип А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме доказани грипни вируси тип В. Това е важно, защото за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с много добро действие, но трябва да се вземат още първите 1 – 2 дни от изявата на симптомите. А те са много силна отпадналост, главоболие, температура над 37,5 градуса, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, дразнене от носа и гърлото“, каза проф. Ива Христова.

grip 2023

Проф. Ива Христова информира още, че в момента в Европа и в света броят на новите случаи на заболели от ковид също намалява. „Единствено в Азия се отчита повишаване на заболеваемостта, като кривата плавно върви нагоре. И това не се дължи само на повишения брой случаи в Китай, където отпаднаха противоепидемичните мерки и това закономерно доведе до повишен брой заболели. Повишена заболеваемост отчитат и в Япония, Южна Корея и още редица азиатски държави. Предвид наближаващата лунарна нова година за тези държави на 21 януари и очаквания голям човекопоток към тях и обратно, се очаква повишаване на случаите на ковид в края на януари – началото на февруари и в световен мащаб“, отбеляза проф. Христова.

По думите ѝ в света изцяло доминира вариантът Омикрон на ковид, като в различните страни превалират различни подварианти. В САЩ набира скорост подвариантът XBB.1.5. и вече заема около 40% от всички новодоказани вирусни подварианти. В Европа доминира BQ.1, следван от BA.5. В България все още доминира ВА.5. В Китай също доминира ВА.5. „Всички тези подварианти се отличават с две основни характеристики: първо – по-добре се залавят за рецепторите на нашите клетки, и второ – заобикалят до известна степен имунната ни защита. Това им позволява да се намножават успешно в клетките на респираторния ни тракт, но не предизвикват по-тежко заболяване. Това са подварианти на Омикрон, а за него е добре известно вече, че засяга предимно горните дихателни пътища с оплаквания от носа и гърлото, но не и от белите дробове“, обясни проф. Ива Христова.

www.infoz.bg  www.infoz.bg