Какво се случва с цените на млякото и млечните продукти?

Количеството на произвежданото в България мляко намалява. На борсите продължават да се търсят млечни продукти, като цената им се вдига, но стопаните се оплакват, че не получават запращане, което покрива себестойността на суровината. За да си покрият разходите по производството на мляко и да остане минимална печалба, производителите на овче мляко искат изкупна цена от 2,80 лева за литър. Кравето мляко трябва да се изкупува на поне за 1,80 лева за литър, за да може да се поддържа фермата.

През февруари 2023 г. изкупната цена на кравето млякото в България е между 80 и 90 стотинки за един литър.

При биволското мляко цената също трябва да е висока, производителите от този сектор искат 2,50 лева за литър, но и тази сума се определя като ниска цена, като се отчетат разходите за производството.

Секторът на млечното животновъдство е пред рецесия и може да се очакват фалити на фермери или преориентирането им към други бизнеси – казва Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България. Ситуацията в бранша вече се отразява и на храненето на българите. Хората нямат пари да си купят добрите млечни продукти и започват да ги заместват с друга храна. Преработвателите ще заместят българското мляко с други суровини, допълнителни добавки и вода.

Има животновъди, които затвориха през 2022 година фермите си, а други, които се занимават паралелно и със зърнопроизводство, се отказаха от животните и предпочетоха да останат само с дейностите, свързани с растениевъдството. За тях е по-добре да продават зърното, вместо да хранят с него и да отглеждат животни – обясни Пенка Христова.

От Центъра за икономически изследвания в селското стопанство очакват през 2023 г. поголовието от млечни крави в България да намалее до 202 хил. животни, като година по-рано в оборите е имало 215 хил. броя. Намаление при млечните овце също се предвижда, като прогнозата е техният брой да се понижи до 1 млн. глави, година по-рано е животните са били 1,053 млн. броя.

Нужно е да се преосмислят и правилата за подпомагане и субсидиране на сектора. Стопаните твърдят, че сега има голямо несъответствие на получените пари за дейности, които нямат нужната ефективност и целесъобразност и не решават най-острите проблеми на фермерите.

mlyako tsena

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема