Животновъдите излизат на национален протест

Всички работещи в сектор животновъдство ще излязат на национален протест на 24 март от 12 часа пред сградата на Министерски съвет. Това решение беше взето на заседание на 27-те браншови организации, проведено в Стара Загора.

Месо- и млекопроизводителите са в готовност да блокират цялата държава, ако до посочената дата не бъде наложен контрол върху качеството и съдържанието на млечните продукти, които се продават в търговската мрежа.

Изкупната цена на прясното мляко в момента варира между 0,40 и 0,57 лева за литър и непрекъснато пада, но цените на крайните продукти растат и никой не проверява какво е реалното им съдържание. По наредба в килограм саламурено сирене, киселото мляко и кашкавал трябва да се съдържат 80% прясно и 20% сухо мляко, но контролът е нулев. Това обявиха в Стара Загора председателите на браншовите организации в сектор животновъдство.

"В България са произведени 1,5 млн. тона прясно мляко, а готовата продукция от суровината възлиза на 4,5 млн. тона. На практика излиза, че от 1 литър мляко се получават 4 кг млечни продукти" - даде пример Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите.

Той заяви, че през юли 2015 г. е сезирана Комисията за защита на конкуренцията за картелно споразумение между мандрите, но до момента няма отговор дали изобщо е извършена проверка.

Фермерите настояват за бърза намеса на ДАНС, прокуратурата и Агенция "Митници", за да се проследи пътя на млечните продукти, които влизат в България.
"Тровим нашето подрастващо население, изпразваме територия" - заяви Танчо Колев.

"Миналата седмица заявихме в Министерството на земеделието и храните, че държавата трябва да си върши работата, ако не може, ние за 24 часа ще докажем как палмово масло и замразени новозеландски агнета влизат контрабандно" - заяви председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.

Михаил Тачев, който е собственик на ферма в Нова Загора, в момента подарява на своите съграждани ежедневно млякото, което е произвел, защото не си струва да го продава на толкова ниска цена.

Месо- и млекопроизводителите призоват неправителствените организации и гражданите да подкрепят протеста им, защото всички потребители са потърпевши от липсата на контрол върху качествата на продуктите.

protesti

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема