ферма

Агенцията по безопасност на храните и данъчните проверяват всички мандри в страната

От 8 март екипи на Министерството на земеделието и храните, Агенцията по безопасност на храните и Национална агенция за приходите започнаха проверка на всички мандри в страната, относно регламентираното извършване на дейността им.

Това съобщи в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева по повод настояването от страна на фермерите за контрол върху вноса на суровини, качеството и съдържанието на млечните продукти, които се продават в търговската мрежа. Както www.infoz.bg вече съобщи, всички животновъди в страната ще излязат на протест на 24 март 2016 г., ако държавата не окаже необходимия контрол.

Taneva"Проверяват се документи, с които са купувани суровините, вложени в млечните продукти, както и тези, с които е реализирана продажбата. Паралелно с това се прилага програма за контрол върху качеството на млякото" - каза още Десислава Танева.

Относно искането за спиране на вноса на палмово масло, земеделският министър заяви, че България не може да вземе национално решение, защото е част от общия европейски пазар. Категорично обаче, написаното на етикета, трябва да отговаря на съдържанието на продукта.

"Ако на европейско ниво се вземат мерки за лимитиране на наличието на палмово масло, държавата с удоволствие ще ги приложи, но те трябва да се валидни за всички страни членки на Европейския съюз" - коментира Десислава Танева.

Тя съобщи, че на база на сигнала за нерегламентиран внос на замразено агнешко месо от Нова Зеландия, който подадоха председатели на браншови организации на животновъдите, е разпоредена проверка. Ще бъде оповестено публично има ли такъв внос и дали е регламентиран.

След 11 март Проектонаредбата за прилагане на мярка 6.3 "Стартова помощ за малките стопанства" по Програмата за развитие на селските райони ще бъде публикувана за обществено обсъждане. В края на април ще започне прием на документи за кандидатстване от страна на земеделските производители, информира министър Десислава Танева.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24