Ивайло Тончев, Framar.bg: Само легитимните онлайн магазини гарантират спазване на правилата и стандартите

Очакваме въвеждането на задължителния знак за онлайн аптеките от страна на Изпълнителна агенция по лекарствата да превърне интернет в по-безопасно и полезно място за хората, коментира в интервю Ивайло Тончев от Framar.bg.

– Г-н Тончев, здравният сайт www.framar.bg не се нуждае от задълбочено представяне, защото сте на пазара почти 10 години. Какво предлага днес онлайн магазинът Ви? С какво е по-различен и уникален?

Ивайло Тончев - www.framar.bg– Когато ние започвахме преди десетина години, в България имаше огромно недоверие към онлайн търговията, особено в сектора на лекарствата, хранителните добавки и козметика. Измина време, случиха се някои законодателни промени и вече пазарът е доста по-равномерно подреден, регулиран и полезен за хората.

Нескромно мога да заявя, че през тези дълги години ние успешно налагахме стандартите за работа в интернет, които много други колеги заемаха (и все още взаимстват) от нас. Магазинът ни предлага възможност да получите информация (визуална и продуктова) за над 50 000 продукта, мнения на потребители, коментари на специалисти, както и допълнителни тематично свързани препратки към всички възможни аспекти на употребата им, дори и взаимодействията им с други продукти.

Данни (септември 2015 г.) за посещаемост на българските сайтове на компанията за проследяване на интернет трафика Gemius.bgДнес сайтът е много повече един форум за информация и контакт между хората, като онлайн магазинът представлява вече една относително малка част от обема на публикуваното съдържание. Полезни съвети, здравни новини, научна информация – със сигурност за всеки има по нещичко. Сайтът е посещаван редовно от около 25% от уникалните български интернет потребители (данните са на компанията за проследяване на интернет трафика Gemius.bg). Това нарежда framar.bg сред водещите български интернет платформи.

– Кои са артикулите, които най-често се поръчват от потребителите?

– Мога да разделя клиентите ни онлайн в няколко категории. Едни от покупките са чисто прагматични, по списък, с много артикули на ниска цена, като често за получател стои жител на малко населено място – село или град, в което няма аптека. За това има ясно обяснение – по-лесно е да ти го донесе куриер у дома, вместо да пътуваш с кола или с обществен транспорт. В този смисъл, ние добре изпълняваме своята социална функция спрямо хората от тези региони.

Другите ни клиенти са потребители на козметика и на хранителни добавки, които добре ценят разнообразието, качеството и сигурността на продуктите, които ние предлагаме. Много често при нас се намират уникални продукти, които не присъстват почти никъде другаде в България. Дялът на лекарствата е относително малък и затова също има ясно обяснение – има законови регулации, които забраняват търговията с лекарствени средства онлайн, когато те подлежат на режим на изписване с рецепта. Това е един от големите проблеми в България в тази сфера. Имаме клиенти от цялата страна, които пътуват десетки километри с рецептите си, за да купят нещо от наши аптеки. А в тях се поддържат наличности от определени по-дефицитни лекарствени форми. Необходимо е определени лекарства да се дават само по лекарско предписание, но може да се мисли и за промени в нормативната уредба, която трябва да е в полза на хората.

Ако законът се промени, това би било следващата точка за развитие – регулирана търговия на лекарства, лесен достъп до медикаментите, много възможности за по-ниска цена (например чрез генерични форми), по-малко опашки в аптеките и пред лекарските кабинети.

– Логично е тогава хранителните добавки да са в центъра на онлайн търговията. Какво отговаряте на клиентите си, които питат каква точно е ползата от тях?

– Хранителните добавки са продукт, който е в постоянен възход като темпове на продажба. Те се приемат от всеки, който желае да живее здравословно, от всеки, който има нужната информация или търси профилактика. В нормалната търговия има законови (а и морални) ограничения и няма как да ви бъде вменено, че една хранителна добавка е панацея. За съжаление, това не можем да гарантираме и в България, ако купувате от нелегитимни онлайн – магазини, които работят, без да спазват никакви стандарти, предлагат продукти със съмнителен произход и качества. Предстоят законови промени и в тази област, като вероятно ще се наложи режим на работа, който до голяма степен ще изчисти некоректните търговци.

Logo Sanco Internet BGНо ако се върнем към въпроса, хранителните добавки са подкрепа при превенцията на много заболявания, като тяхната употреба трябва да бъде консултирана с лекар или със специалист по храненето. И задължително, закупени от регистриран търговец. Това дава гаранции за срока на годност, за правилното съхранение, за това, че продуктът е оригинален. От години в България са факт имитации на хранителни добавки и лекарства. За да се ограничи търговията с фалшиви продукти от 30 октомври 2015 г. Изпълнителна агенция по лекарствата въвежда задължително лого, което да покаже легитимността на конкретната интернет платформа, която ги предлага.;

Надяваме се, че тази мярка ще даде добри резултати и ще направи виртуалното пространство по-сигурно.

– Може ли да се каже, че интернет търговията вече е предпочитана форма от страна на българските потребители – и конкретно във вашата сфера?

– Интернет търговията в сектора Здраве е вероятно предмет на голямо развитие в бъдещето, стига своевременно да се случат някои промени в законодателството.
Електронната здравна карта, възможността за лично досие на всеки, електронна рецепта, регулиране на онлайн търговията с лекарствени средства – това са само част от нужните предпоставки, за да има в България улеснен достъп до нужните за здравето ни лекарства и продукти. Когато това се случи и търговците, и клиентите ще получат повече възможности за планиране, за спестяване на време, сили и пари. От ясните правила печелят всички – Националната здравноосигурителна каса, пациентите, медиците...

Вероятно не е далеч времето, когато хронично болните ще могат да получават своите лекарства през електронна рецепта, без да се налага да се редят по опашки, в точно определен ден. Аз очаквам доставката да става от сертифициран за това куриер. Това ще доведе и до развитие в областта на разплащанията. Ще повиши доверието към електронните форми за заплащане на поръчката, които са все още слабо представени в българската онлайн търговия.

framar bg

infoz autor  Интервю: www.infoz.bg

На подобна тема