нелогично висока цена на тока

Предприятия спират машините си заради нелогично висока цена на електроенергията

Със заповед на борда на директорите на „Холдинг Металик“ – Стара Загора, на 11 октомври 2018 г. машиностроителните предприятия от холдинга ще работят при драстично ограничаване на консумацията на електроенергия, заради 7-кратно по-високата цена на тока.

Цената е обявена днес следобед в сайта на Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ). В сегмента Пазар „Ден напред“, на борсата за 11 октомври са обявени цени на електроенергията между 595 и 613 лева за мегаватчас (MWh), при цени от юни досега от 66 до 102 лева за MWh.

Всички енергоемки металообработващи машини в машиностроителните предприятия „Металик“ АД, „Енергоремонт – Гълъбово“, „Чугунолеене“ – Първомай“, „Комерсиал“ АД, GRP-Tech и линиите на месопреработвателното предприятие „Кумир-СИ“ и други утре ще бъдат изключени. Работниците ще ползват единствено ръчни електрически инструменти с ниска консумация на електроенергия, уточвяват от пресцентъра на групата.

Ограничение на потреблението на електроенергия ще бъде направено и в други обекти от групата на „Металик“ – Болница „Тракия“ и Парк-хотел „Стара Загора“. Болницата ще ограничи дейността си.

Ако цените на свободната енергийна борса останат необичайно високи и през следващите дни, предприятията от „Холдинг Металик“ ще работят при същите ограничителни условия до нормализиране на цените на електроенергията.

Няма логично обяснение за този скок на цените, тъй като цената на най-скъпата електроенергия в България, добивана от възобновяеми енергийни източници, е далеч под обявената за утре цена от около 600 лева за MWh, е становището на мениджмънта на „Холдинг Металик“.

* * *

Българска независима енергийна борса безпрецедентно прекрати работата на 10 октомври 2018 г. заради гигантския скок в предлаганите цени. Установи се, че те са следствие на техническа грешка в оферта на борсовия участник GEN-I. В официално съобщение словенското дружество обяснява, че поради погрешно поставена запетая в офертата, се е получила грешка с разминаване 100 пъти.

"Българска независима енергийна борса“ ЕАД, информира, че в следствие на техническа грешка в оферта на борсов участник, са постигнати нереалистични резултати на пазар „Ден напред“, се казва в официално изявление на дружеството. Получени бяха официално съобщение и писмо от търговския участник. Борсовият оператор счита, че въпросната оферта създава извънреден риск, възпрепятства успешното протичане на процеса по изчисляване на клиринговата цена и причинява невъзможност за разпределение на търгуваните обеми в пазарната зона на Република България. Поради това, БНЕБ ЕАД стартира процедура по повторно изчисление на резултатите от тръжната сесия, които ще бъдат обявени в най-кратки срокове.

В случай, че преизчисляването бъде неуспешно, тръжната сесия ще бъде анулирана. "Българска независима енергийна борса“ ЕАД се извинява за причиненото неудобство и благодари на всички борсови участници и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД за проявеното разбиране и професионализъм!

При наличие на окончателна информация относно тръжната сесия, търговските участници ще бъдат уведомени своевременно.

Energoremont 2

Metalik AD

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24