Energoremont

Скъпият ток спира производства в региона на Стара Загора

Три предприятия в Стара Загора, Първомай и Гълъбово спряха на 3 юли 2019 г. производството си или намалиха работата наполовина заради тройно по-високата цена на електроенергията на свободния пазар. Базовата цена на електроенергията днес беше определена на 195 лева за мегаватчас.

Предприятията, които драстично намалиха обема на работа и спряха някои свои производство са: „Металик“ АД в Стара Загора, „Чугунолеене“ в Първомай и „Енергоремонт – Гълъбово“.

За 4 юли в сегмента „Ден напред“ Българската независима енергийна борса обяви цена за мегаватчас от 131,96 лева. По тази причина на  4 юли „Металик“ АД ще спре работа с изключение на две големи машини, които работят на газ и някои нискоенергоемки инструменти. „Чугунолеене“ – Пърмомай и „Енергоремонт – Гълъбово“ ще работят с 50% от капацитета си. Имаме дългосрочни договори за 2 и 4 години за изработване на изделия, които ако не направим, ще трябва да плащаме неустойки. Ако ги изработим с тройно по-скъпия ток, не можем да вдигаме цената на изделията заради договорите. Не може да пестим от материалите и консумативите и единствено остава да намалим заплатите на работниците, но в България това също не е добре да се прави - обясни патовата ситуация прокуристът на „Чугунолеене“ инж. Живко Станилов. - Върху цената от 195 лева бизнесът плаща и такса „Задължение към обществото“, акциз, такса за пренос за енергията и други добавки, така че реално крайното плащане надминава 200 лева за мегаватчас” - допълни инж. Живко Станилов. Така българските индустриалци са принудени да работят с най-скъпата електроенергия не само в Европа, но и в целия свят, което е абсурдно, подчерта той.

„В Европа конкурентните ни предприятия работят на цена около 70 лева за мегаватчас. У нас през последната седмица няма ден, в който цената на тока да не е била над 100 лева“ – каза инж. Стоян Начев от „Металик“ АД. И така е поне от половин година. „Тази цена е смърт за бизнеса, защото води до намаляване на заплати и прави продукцията непродаваема“ – коментира Начев.

Българският бизнес е има възможност да купува ток само от Българската независима енергийна борса, която обаче предлага електрическа енергия, произведена единствено от държавни предприятия, коментираха шефовете на спрелите предприятия. Странно е също, че борсата предлага на свободния пазар само между 1000 и 1200 мегавата, което е сравнително ниско количество на фона на инсталираните производствени мощности в България. Това обаче не пречи на ръководителите ѝ да обясняват, че цената е висока, защото нямало достатъчно ток на пазара.

Настояваме правителството и енергийния министър да направят проверки по всички тези структури по всички тези стрктури, тъй като при тези цени бизнеса не може да изпълнява поръчките по сключените договори ще се стигне до лавинообразно увеличаване и на цените на дребно в България, предупредиха индустриалците. Според тях високите цени на тока за бизнеса са резултат от спекулативна игра на някои от големите търговци на ток, които лесно могат да бъдат разобличени, ако управляващите намерят воля да го направят, коментират чрез пресссъобщение от Група „Металик”.

day ahead average prices

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема