Стабилен енергиен сектор ще помогне за растежа на икономиката

Изпълнителният директор на Ей И Ес България Оливие Маркет заяви, че енергийният пакет, гласуван от правителството през март 2015 г., е важна част от реформите. „Ей И Ес вече допринесе към усилията на правителството за стабилизиране на сектора чрез предоговаряне на клаузите за дългосрочно изкупуване на енергия, който компанията има подписан с НЕК. "Ние сме отговорен и надежден дългосрочен инвеститор.

Вярваме, че всички заедно трябва да работим за крайната цел, която е стабилизиране на енергийния отрасъл“, каза изпълнителният директор на Ей И Ес България Оливие Маркет.

България се нуждае от устойчив енергиен сектор в подкрепа на растежа на икономиката и в момента правителството изпълнява така необходимите структурни реформи, които целят да се постигне възстановяване на финансовото здраве на Националната електрическа компания (НЕК) - заяви изпълнителният директор на Ей И Ес България. Оливие Маркет направи извода по време на конференцията „Рискове пред страната 2015“,  организирана от КОФАС днес в София.

Olivier Marquette - Оливие Маркет„Енергийната сигурност също е много важен фактор, който би допринесъл за намаляване нестабилността на пазара. Тя може да бъде постигната чрез диверсификация на доставчиците на енергоносители и залагане на местни енергийни ресурси като лигнитни въглища, но също така и на вятър и слънце. Наличието на централи, които работят с лигнитни въглища, с капацитет близо 4000 МВт в района на Стара Загора допринася за енергийната независимост на страната. Топлоелектрическата централа на Ей И Ес (AES) в Гълъбово използва изцяло местни енергийни ресурси – лигнитни въглища от Маришкия басейн. По този начин допринасяме за намаляване на   енергийната зависимост на страната от вносни ресурси, като в същото време подкрепяме националната икономика и помагаме за поддържането на високо ниво на заетост в района на Стара Загора“, обясни още изпълнителният директор на Ей И Ес България.

Регулаторната яснота и стабилност също са важен елемент от общата картина. Тъй като инвестициите в енергийния сектор са дългосрочни, колкото по стабилна и предвидима е регулаторната среда, толкова по-добре. В този смисъл скорошното назначаване на нов регулаторен орган от парламента е много добра стъпка в правилната посока, каза Оливие Маркет.

infoz autor  www.infoz.bg (по информация на Ей И Ес България)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема