Стабилен енергиен сектор ще помогне за растежа на икономиката

Изпълнителният директор на Ей И Ес България Оливие Маркет заяви, че енергийният пакет, гласуван от правителството през март 2015 г., е важна част от реформите. „Ей И Ес вече допринесе към усилията на правителството за стабилизиране на сектора чрез предоговаряне на клаузите за дългосрочно изкупуване на енергия, който компанията има подписан с НЕК. "Ние сме отговорен и надежден дългосрочен инвеститор.

Вярваме, че всички заедно трябва да работим за крайната цел, която е стабилизиране на енергийния отрасъл“, каза изпълнителният директор на Ей И Ес България Оливие Маркет.

България се нуждае от устойчив енергиен сектор в подкрепа на растежа на икономиката и в момента правителството изпълнява така необходимите структурни реформи, които целят да се постигне възстановяване на финансовото здраве на Националната електрическа компания (НЕК) - заяви изпълнителният директор на Ей И Ес България. Оливие Маркет направи извода по време на конференцията „Рискове пред страната 2015“,  организирана от КОФАС днес в София.

Olivier Marquette - Оливие Маркет„Енергийната сигурност също е много важен фактор, който би допринесъл за намаляване нестабилността на пазара. Тя може да бъде постигната чрез диверсификация на доставчиците на енергоносители и залагане на местни енергийни ресурси като лигнитни въглища, но също така и на вятър и слънце. Наличието на централи, които работят с лигнитни въглища, с капацитет близо 4000 МВт в района на Стара Загора допринася за енергийната независимост на страната. Топлоелектрическата централа на Ей И Ес (AES) в Гълъбово използва изцяло местни енергийни ресурси – лигнитни въглища от Маришкия басейн. По този начин допринасяме за намаляване на   енергийната зависимост на страната от вносни ресурси, като в същото време подкрепяме националната икономика и помагаме за поддържането на високо ниво на заетост в района на Стара Загора“, обясни още изпълнителният директор на Ей И Ес България.

Регулаторната яснота и стабилност също са важен елемент от общата картина. Тъй като инвестициите в енергийния сектор са дългосрочни, колкото по стабилна и предвидима е регулаторната среда, толкова по-добре. В този смисъл скорошното назначаване на нов регулаторен орган от парламента е много добра стъпка в правилната посока, каза Оливие Маркет.

infoz autor  www.infoz.bg (по информация на Ей И Ес България)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

✨ Русия поиска от Запада да получи гаранции в сферата на сигурността, които включват клаузи, изискващи силите на НАТО (военни, техника и въоръжения) да напуснат Румъния и България. Москва поиска също НАТО да спре разширяването си с приемане на нови членове. През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не гледат един на друг като противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“. През 1999 г. в пакта бяха приети Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. – България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. – Албания и Хърватия, през 2017 г. – Черна гора, а през 2020 г. – Северна Македония. Понастоящем НАТО обединява 30 държави и продължава политиката си на „отворени врати“

* * *
✨ Руският парламент проучва предложение до Владимир Путин Москва да признае за независими проруските сепаратистки републики в Украйна. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна се сражават с украинските войски от 2014 г. Предвиждат се разисквания с представители на различните партии в Долната камара, но вероятно всички политически сили подкрепят проекта

* * *
✨ Австрийският парламент гласува закона за задължителна ваксинация срещу ковид. За да влезе в сила законът трябва да бъде гласуван и във Федералния съвет, горната камара на парламента, където управляващите партии имат мнозинство. Това ще стане на 3 февруари. Законът предвижда задължителна ваксинация за всички хора над 18 години, които имат адресна регистрация на територията на Австрия. След 15 март, ще бъде извършван контрол от служителите на полицията и ще бъдат налагани глоби до 3600 евро за тримесечие

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема