Предприятия от групата на „Металик” спират работа заради скъпия ток на свободния пазар

Предприятия от групата на „Металик” спират работа заради скъпия ток на свободния пазар

Поради трикратно по-високата цена на електроенергията, обявена на Българската независима енергийна борса спрямо предходни дни – в сряда, 3 юли, три предприятие от системата на „Холдинг Металик” в Стара Загора работят с 50% от капацитета си.

Това са машиностроителния завод „Металик” АД - Стара Загора, леярското предприятие „Чугунолеене” – Първомай и „Енергоремонт – Гълъбово” АД – Гълъбово. Ако утре, 4 юли, цената на тока отново е необичайно висока, тези три предприятия ще спрат работа напълно, съобщават от холдинга.

Днес в „Металик”, „Енергоремонт – Гълъбово” и „Чугунолеене” са спрени всички енергоемки машини и агрегати. Причината е, че цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар, днес е 195,40 лева за мегаватчас. Това е над три пъти повече от прогнозираните от Комисията за енергийно и водно регулиране цени на тока на борсата в рамките на 50 - 70 лева за мегаватчас.

Предните два дни цената на борсовия ток отново беше над 100 лева за мегаватчас, което също е непосилно висока цена.

Имаме съмнения, че тези скокове на тока се предизвикват спекулативно от играчи на борсата, с цел незаконно облагодетелстване на гърба на българските промишлени предприятия - коментират от ръководството на холдинга.

Предприятията от групата на „Металик” спряха работа и на 10 октомври също заради нелогично високата тогава цена на електроенергията. Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) обяви в сегмента Пазар „Ден напред“ за 11 октомври 2018 г. цени на електроенергията между 595 и 613 лева за мегаватчас (MWh), при цени от юни досега от 66 до 102 лева за MWh.

Energoremont 2

* * *

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в което изразява своето безпокойство относно високите цени на търгуваната на българския свободен енергиен пазар електроенергия. Според организацията това отдавна не е изолиран случай само в един пазарен ден, като е било сигнализирано многократно с конкретни данни за подобни ценови пикове.

Вчера, на пазарния сегмент на Българска независима енергийна борса „Ден напред“ цената на електроенергията за 3 юли 2019 г. достигна най-високата стойност от всички борси в Европа, като базовата цена за мегаватчас беше 195,40 лева. В това отношение ценовата стойност на електроенергията в пазарния сегмент на Българска независима енергийна борса надминава дори стойностите в развитите страни като Германия и Франция, посочват от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

„Системно от началото на 2019 г. или 183 последователни дни средната цена на електроенергията за индустрията в България е по-висока от тази във вече споменатите Германия и Франция, както и в Австрия, Чехия, Словакия, Швейцария. Като се добавят доплащанията за преференциалните цени на така наречените американски централи (каквито доплащания няма в нито една друга европейска страна), се получава като краен резултат това, че българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа“, споделят своето възмущение от Асоциацията.

Според Асоциацията на организациите на българските работодатели на Българска независима енергийна борса се е случило това, за което организацията е предупреждавала медиите през последните седмици – при настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите квоти за емисии на въглероден диоксид, както и от условията за концентрация и контролирано количество предлагане, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми.

Среднодневният обем от 30 гигаватчаса през първите три календарни дни на месеца, сравнен със среднодневния обем от 21 ГВтч през предходната седмица за същия период, „беше лесно прогнозируем и очакванията бяха да се посрещне с адекватно структурирано предлагане. Частично това бе постигнато за 1-ви и 2-ри юли, но след реализираните продажби на електроенергия, генерирана от възобновяеми енергийни източници с мощност между 1 и 4 мегавата през Националната електрическа компания (което ние настоявахме да не се прави), среднодневното предлагане беше съкратено с 2,5 гегаватчаса“, добавят от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Според организацията, именно в такава ситуация е важно „адекватното управление на електрогенериращи мощности, съобразено с рационално предлагане“.

„Основателен е въпросът защо ТЕЦ Марица изток - 2 не осигури „дефицитните“ 100 мегавата мощност?“, питат от Асоциацията. Припомнят и „изричната препоръка“ от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на това държавно дружество да е активно на пазара на електроенергия при цени, надхвърлящи 93,33 лева на мегаватчас. „Остава актуален и многократно поставяният от нас въпрос за осигуряването на капацитети за адекватен внос на електроенергия именно в такива случаи – както за целите на интрадей търговията, така и за обезпечаване на ликвидност за сегмент „Ден напред“, заявяват от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

 

Светът

Вулканичните изригвания на канарския остров Ла Палма се засилиха. Това принуди местните власти да евакуират още три града, а пожарникарите временно да прекратят работата си. Авиокомпаниите отмениха полети заради огромен облак от газ и пепел. Откакто изригна в неделя, вулканът Кумбре Виеха унищожи стотици домове и доведе до евакуацията на хиляди хора

* * *
Германия
провежда парламентарни избори на 26 септември. Двамата основни фаворити за следващ канцлер са Олаф Шолц (Германска социалдемократическа партия) и консерватора Армин Лашет (Християндемократическия съюз). Очаква се Зелените да подобрят значително своя резултат в сравнение с предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. и дори да станат част от бъдещо коалиционно правителство

* * *
Петима алпинисти са загинали след снежна виелица на връх Елбрус. Инцидентът се случва, след като 19 катерачи стигат височина над 5000 метра. Елбрус, разположен в Северен Кавказ, Русия, е най-високата планина в Европа - 5 642 метра

* * *
Вулканът Фуего, който се намира на 35 километра югозападно от столицата на Гватемала, изригна. Дъжд от вулканична пепел се изсипа върху четири села в района, но за момента не е разпоредена евакуация. Това е най-силното изригване от 2018 г., когато Фуего взе 215 жертви

* * *
Най-малко един човек е бил убит, а 12 ранени при стрелба в супермаркет в американския щат Тенеси (град Колиървил). От ранените хора някои са в много тежко състояние

* * *
Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро

* * *
Федералният резерв на САЩ даде сигнал, че повишаване на лихвите може да последва по-бързо от очакванията. Централната банка предвижда, че инфлацията ще достигне 4,2% през 2021 г., над два пъти повече от целевото равнище, и тя заема позиция за действия за овладяването ѝ. Действията може да протекат бавно, като се очаква лихвите да нараснат до 1% през 2023 г. и до 1,8% през 2024 г. Фед съобщи също, че ще удвои нивото на повторно изкупуване на ежедневните си пазарни операции до 160 млрд. долара спрямо 80 млрд. долара.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема