Българската независима енергийна борса започна работа

С демонстрация започна работа Българската независима енергийна борса. "Процесът по преминаване към пълна либерализация на енергийния пазар у нас ще е плавен, като за всеки един от етапите ще бъдат анализирани потенциалните рискове и ще се предприемат мерки за тяхното минимизиране.

Първата тестова демонстративна сесия на енергийната ни борса премина без проблеми, като беше достигната средна цена от 74,56 лева за мегаватчас на електроенергията, осигурена от ТЕЦ "Марица Изток 2". Постигнатата цена обаче се оказа почти два пъти по-висока от средната цена, достигната на борсите, на които се търгува с платформите на Nordpool Spot - малко над 39 лева.

От оператора на борсата - Българската независима енергийна борса (БНЕБ), уточниха, че от постигнатите в петък обеми и цени не може да се правят заключения. А и сесията беше с ограничен брой участници. Търговската схема е по модела "ден напред".

Минималната стъпка на предлаганото и купуваното количество е 100 киловатчаса. Според правилата на борсовата търговия в рамките на сесията всеки участник има право да промени своята оферта. При сделката той няма достъп до информация нито за предлаганите количества в момента, нито за предлаганите цени - от търговците и от производителите. Достигнатите цени по часове ще могат да бъдат видени на сайта на Българската независима енергийна борса след края на търговската сесия, в 13 часа българско време.

Константин Константинов определи, че пазарът ще бъде достатъчно ликвиден и достиганите цени ще бъдат референтни, когато поне 5% от потребяваната енергия се търгува през борсата. Според него тези количества ще бъдат бързо достигнати след реалния старт на работата на енергийната борса, който ще бъде в началото на 2016 година.

148 лицензирани търговци на електроенергия са се регистрирали да извършват дейност на енергийната борса. Българският енергиен холдинг е поел ангажимент да доставя електроенергия на пазара чрез своите дружества - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и водните централи на Националната електрическа компания.

Като най-важна задача тя определи дефинирането на групите уязвими потребители в страната, както и разработването на най-добрите механизми за тяхната защита" - заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова, Борхард, КоенВ официалния старт на енергийната борса участваха и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, директорът на дирекция „Вътрешен енергиен пазар“ към главна дирекция „Енергетика“ на ЕК Клаус-Дитер Борхард и други. В демонстрацията на борсова търговия се включиха производители и търговци на електроенергия, представители на индустриални и битови потребители.

При откриването на тестовата сесия Петкова уточни, че се е провела и първата среща на сформирана работната група между експерти на Министерството на енергетиката и Европейската комисия. Директор Клаус-Дитер Борхард и министър Петкова бяха категорични, че приоритетна задача пред работната група ще е набелязването на конкретни мерки за защита на уязвимите потребители в България. По думите на директор Борхард началото на работа на енергийната борса у нас е ясен знак за Европейската комисия, че България обръща енергийната си система към пазарните принципи.

"Пазарът ще предостави повече възможности и конкуренция за фирмите и за бита, каза още той. В процеса на либерализация, при наличието на повече участници на пазара, цените на електроенергията се балансират" - допълни директор Борхард.

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема