Теменужка Петкова: Спад на износа на електроенергия има в целия регион

Забелязва се спад на износа на електрическа енергия, но това е не само по отношение на България, а е тенденция и за страните от региона. Това заяви пред журналисти в Гълъбово министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

galabovo mladezhki centerТя участва в официалното откриване на модернизирания Младежки център в парка на града.

Теменужка Петкова уточни, че се прави задълбочен анализ, за да се прецени каква е пряката зависимост между размера на таксата за износ на електроенергия и самия износ. "Това, което показва ретроспекцията назад във времето, е че през 2011 г., когато има рекорд в износа на електрическа енергия, таксата е била два пъти по-висока от тази, която е в момента. Трябва да се направи много сериозен анализ, за да се види какви са факторите, които влияят, какви са причините и как би се отразило намаляването на тази такса" - добави енергийният министър.

Теменужка Петкова съобщи още, че до 15 декември НЕК ще плати дължимата сума на "Атомстройекспорт" по арбитражното решение за проекта "Белене", която и около 1,2 млрд. лева. Така по силата на споразумението с руската компания на България ще бъдат опростени лихви в размер на близо 48 млн. лева. "Това ще бъде възмездна финансова помощ, която ще бъде предоставена на НЕК от бюджета и от резерва. И тя е благодарение на това, че приходните администрации, прокуратурата и полицията работят изключително добре. Така успяхме да заделим такъв резерв в бюджета, който да ни позволи да се разплатим и с "Атомстройекспорт" - коментира Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката заяви още, че на този етап не са налице обстоятелства за промяна на изкупната цена на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток".

galabovo mladezhki center 01

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема