праскови

3,6 млн. лева за съхранение на плодове и зеленчуци получават стопаните

За съхранение на плодове и зеленчуци за 2019 г. овощарите ще получат се 3,6 млн. лева, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Новата държавна помощ е одобрена от Еврокомисията на 1 април 2019 г. и до до края на 2020 г., могат да бъдат разпределени общо 7,2 млн. лева.

Финансовата подкрепа ще покрие част от разходите за машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. Помощта покрива до 50% от инвестициите, но не повече от 120 хил. лева, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

С друго свое решение ДФЗ увеличи подпомагането за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи. Така финансовата подкрепа нараства от до 500 лева за хектар до 850 лева за хектар. Производителите кандидатстват за помощта от 11 март до 15 май.

Животновъдите, отглеждащи месодайни крави под селекционен контрол, ще получат помощ de minimis с бюджет до 800 хил. лева. На подпомагане за 2018 г. подлежат животни от породите Абердин-ангус, Лимузин, Херефорд, Симентал, Галоуей, Обрак, Шароле. Стопаните ще получат до 80 лева. за животно.

Тютюнопроизводителите ще получат 81 млн. лева за Кампания 2018, реши още ДФЗ. Размерът на подпомагането е с 5% по-малко спрямо предходната кампания.

Фондът разпредели още 3,2 млн. лева по схемата de minimis за тютюнопроизводителите, претърпели финансови щети от предаден и неизплатен тютюн от две фалирали дружества за предходни години. Тази помощ бе обещана преди дни от премиера Бойко Борисов на производителите. Засегнатите стопани са от Североизточна България и други области, уточни агроминистерството. Щетите са претърпени за изкупен, но неплатен тютюн от страна на „Исперих - БТ“ (заличено) и на „Лийв Табако А. Михайлидис“ (изпаднал в несъстоятелност).

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема