Галя Александрова – орисана да бъде актриса

Едва ли някой би оспорил, че най-известната свекърва в държавата е Бонка. Да, не в реалния живот, а от екрана, чрез новия български сериал „Пътят на честта”, който се излъчва по Нова телевизия. Умело в тази роля се превъплъщава известната актриса от Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора Галя Александрова, която извън сцената и прожекторите е винаги усмихната, мила, всеотдайна майка на дъщеря си Александрина и баба на Еванджелина и Пламен.

galya aleksandrova teatar

„След като сериалът започна да се излъчва, често ме спират хора на улицата. Някои хора ми се карат заради персонажа, други ме хвалят. Казват, че героинята е зла и добре пресъздавам този образ, но в живота аз съм хубав и благ човек” – споделя Галя Александрова. Тя се връща към спомените си и разказва, че по думите на майка ѝ е била много добро дете. „От малка се занимавах със сценични изяви. Когато бях в първи клас в Основно училище „Кирил Христов” в Стара Загора, ме разпределиха в хора и ми беше много мъчно. Аз пея добре, но предпочитах да рецитирам и да играя на сцена. Вечер като се върнех от училище все плачех на майка ми, че са ми дали песен, а не стихотворение” – спомня си Галя Александрова. Според нея, Господ ѝ е дал любовта към театъра, защото в родовете на нейните родители няма хора, които пряко да са свързани със сценични изкуства. „Родила съм се 5,2 кг. , с големи очи и хубава коса. Била съм оформено бебенце, все едно че съм на 3 месеца. Акушерките и лекарят, които са ме израждали, са казали на майка ми: „Твоето детенце е същинска актриса”. Явно са били моите орисници” – обяснява Галя Александрова.

След като завършва средното си образование в Стара Загора, кандидатства в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” (по това време ВИТИЗ). Професията е привлекателна и на изпитите се явяват 1300 момичета. Приемат само 13, сред които е и Галя. Тя благодари на шанса и на себе си, че не е преживяла разочарованието да кандидатства и да бъде скъсана на приемния изпит.

Първите ѝ професионални изяви след дипломирането, са на сцената на Драматичния театър във Враца. Няколко сезона играе в Стара Загора. След това напуска родния си град, за да работи с покойния вече Слави Шкаров. „От него научих много, независимо че участвах само в една негова постановка в Ямбол. След това изкарах 10 сезона в Добрич, после ме поканиха за един сезон в Кюстендил. Претърпях тежка катастрофа и като се възстанових ме поканиха отново в Стара Загора. След целия този извървян път, от 1997 г. до момента съм в Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора, който чества 100-годише юбилей през 2019 г. Голямата ми любов е театърът, а не конкретна сцена” – каза Галя Александрова.

galya aleksandrova teatar 01

Препятствията в живота не са ѝ чужди, но са я накарали да ги преодолее и да се изправи бързо. „Работата ми е трудна и самотна. Много пъти се е налагало да лишавам дъщеря ми от необходимото внимание. Тя има талант, но не пожела да последва моя път, намери своите изяви и постига успехи” – сподели известната актриса.

Извън сцената характеризира себе си като добър и работлив човек, който си гледа дъщерята, внуците, радва се на природата, обича да танцува, да пее и да купонясва с приятели. „Те не са много, но са достатъчно, защото са истински. Радвам се на парк Аязмото и на морето, което много обичам” – добавя Галя Александрова.

Има над 120 изиграли роли, но за нея статистиката не е важна. Обича всички свои превъплъщения, но като най-значим и сложен персонаж в кариерата си до момента определя този, на свекървата Бонка. Споделя, че от три месеца се е вглъбила в себе си, за да изгради детайлно образа. „В началото на заснемането на сериала опипвах почвата, защото между стилистиката на театъра и тази на снимачната площадка има разлики. В театъра работя с един режисьор, за „Пътят на честта” са петима. По време на репетиции на сцената работим само актьорите и режисьорът, а тук става въпрос за огромен екип от гримьори, оператори, режисьори, актьори… Трябва да се действа веднага и се стараеш да няма много дубли. Влагам цялата си енергия във всичко, което правя – в театъра, в ежедневните неща. Обучавам и кандидат-студенти, и се радвам, че ги приемат в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. Всичко това е труд, работа, но и забавление, защото аз много на сериозно не се взимам” – категорична е Галя Александрова.

Според нея, през последните години има възход на българското кино, но има нужда от още финансови средства, за да се създадат още и по-стойностни продукции. Много е добре, че Нова телевизия подкрепя тази мисия, каза актрисата.

Николай Урумов, актьор и режисьор

Актриса с помитаща енергия и мощ на сцената

Още когато ми дадоха списъка с актьорите за кастинга за постановката „Енергични хора”, нямах никакво съмнение, че главната женска роля ще изпълнява Галя Александрова. Нейната помитаща енергия, мощ и изключителна вярност на присъствие на сцената будят само възхищение. Тя е отдадена на това, което прави, и публиката ѝ се отблагодарява, защото вижда нейната искреност. Благодаря ѝ за доверието към мен!

Стефан Спасов, режисьор

Много талантлива и отдадена на сцената

Имал съм шанса да работя два пъти с Галя Александрова и съм много доволен от резултатите при тези проекти. Приятно съм изненадан от това, колко различна може да бъде тя, а това за една актриса е голямо преимущество. Много е талантлива и отдадена на това, което прави. Ще се радвам отново да работим заедно.

Йосиф Сърчаджиев, актьор

Страхотна работяга!

Тя е човек с голямо чувство за хумор, който умее да общува с колегите си и създава невероятна атмосфера за работа. Халтура при нея няма. Страхотна работяга е. Може да изпълнява различни роли. Браво на нея! Предстои ми да поставя пиеса в Стара Загора и Галя Александрова ще има роля в нея.

Петър Тосков, актьор

Много предан партньор на сцената

Много добър мой приятел, работохолик, изключителен професионалист и много предан партньор на сцената. Имал съм удоволствието няколко пъти да играя с нея. Галя е много честен към работата си човек, за когото е важно и колегите ѝ да се чувстват добре. Тя е изключително предана майка и баба. Целувам я!

Текстът е публикуван във в. "Труд" и на сайта на медията

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема