„Красива птичка с цвят зелен“ – съвместна продукция на Старозагорската опера и Драматичен театър „Гео Милев“

На 1 и 3 февруари 2024 г. от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои премиерата на оперно-театралната приказка „Красива птичка с цвят зелен” по Карло Гоци. Спектакълът е съвместна продукция на Драматичен театър „Гео Милев” и Държавна опера – Стара Загора. Огромен творчески екип обединява усилията си, за да поднесе на публиката един атрактивен и въздействащ мултижанров спектакъл.

Той е в хармония със съвременните тенденции и предизвикателства в изкуствата.

„Красива птичка с цвят зелен“ на венецианския класически драматург Карло Гоци е една от емблематичните за жанра комедия дел арте пиеси, както и една от най-красивите по сюжет любовни истории, съобщиха от пресцентъра на Старозагорската опера.

krasiva ptichka

Съдържание на „Красива птичка с цвят зелен”:

Кралица Нинета ражда близнаци – момче и момиче, но свекърва ѝ Тартальона, която ненавижда снаха си, нарежда бебетата да бъдат умъртвени и на тяхно място в люлката слага два булдога. Тартальона изпраща писмо до сина си Крал Тарталя да го извести за родените чудовища и нарежда да зазидат Нинета жива заради срама, който е донесла на Краля и семейството му.

Но придворният, който трябва да прати бебетата на смърт, се смилява над тях, увива ги в напоени с восък пелени, които да не допускат влага, и ги пуска по реката. Децата са намерени от Труфалдино и Смералдина. Двойката ги отглежда, нарича ги Барбарина и Ренцо.

Близнаците са на 18 години, когато чуват тайно спор на родителите си и разбират, че не са техни деца. Тогава те решават да тръгнат по света да си търсят късмета. Интересно е че в последните години около Барбарина се върти красива птичка с цвят зелен, в която момичето е влюбено. От своя страна пък Ренцо е влюбен в изящна статуя.

Красивата птичка с цвят зелен е омагьосан царски син. През всички тези 18 години птичката се грижи за Нинета, зазидана жива. Когато близнаците тръгват на път, птичката проговаря и им помага да стигнат до града на баща си Крал Тарталя и да се сдобият с богатство.

Близнаците заживяват в палат, който е много близо до палата на Крал Тарталя. Кралят почва да чувства привличане към красивата Барбарина. Птичката отново се намесва, за да предотврати подобно развитие на действието.

А какво става после?!

Само хубави неща, свързани с пеещи ябълки и танцуваща вода, оживели статуи и всевъзможни чудеса. От които най-голямото се нарича ЛЮБОВ!

За край: ХЕПИ ЕНД /превод – Щастлив край!/

Карло Гоци е италиански драматург.

Роден 13 декември 1720 г. във Венеция, Италия

Починал 4 април 1806 г. (85 г.) в родния си град.

Карло Гоци (на италиански: Carlo Gozzi) е прочут италиански сатирик, поет и драматург от XVIII век. Брат е на писателя Гаспаро Гоци.

Краен консерватор. Остро осмива пороците на италианската аристокрация. Създател е на нов жанр – театрална приказка (фиаба). Автор е на пиеси, които използват фолклорни елементи със сюжет и на принципите на комедия дел арте с персонажи с маски. Служи си с контрастни средства – светлини и сенки, възвишен патос и битова буфонада.

Много от неговите произведения се играят и до днес (включително на български): „Кралят елен“ – 1762 г., „Любовта към трите портокала“, „Турандот, китайската принцеса“ – 1761 г. (известна в оперната версия на Пучини), „Красива птичка с цвят зелен“, „Гарванът“ – 1762 г. Пише и автобиография „Безполезни мемоари“ – 1797 – 1798 г.

През 1792 г. публикува събраните си съчинения в 10 тома във Венеция.

новини Стара Загора  www.infoz.bg