Разрешават се посещенията на паркове и градини, но само за деца с родители и за собственици на кучета

Разрешават се посещенията на паркове и градини, но само за деца с родители и за собственици на кучета

Със своя заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разреши посещенията на градски паркове и градини на следните за деца до 12 години, придружавани от родител(и) или член(ове) на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9:30 часа до 18:30 часа всеки ден.

Парковете ще могат да посещават и собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9:30 часа и след 18:30 часа, всеки ден. Заповедта не уточнява дали собственикът на куче трябва да разхожда животното, като се приема, че това се подразбира.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки, се казва в заповедта. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Хората трябва да избягват контакт с повърхности, в това число и сядане на пейки и на тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на служителите, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини трябва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

От пресцентъра на Община Стара Загора уточниха, че разрешението влиза в сила от понеделник, 27 април 2020 г. За посещение се отварят градските паркове и градини, намиращи се на територията на община Стара Загора, като се уточнява, че разходките там ще се допускат при стриктно спазване на правилата, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

На подобна тема