Красимир Вълчев - Зрелостни изпити националното външно оценяване – в класните стаи през юни

Зрелостни изпити и националното външно оценяване – в класните стаи през юни

Държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване – през третата седмица на юни, уточни министърът на образованието Красимир Вълчев. Точните дати за изпитите ще бъдат обявени в понеделник, 4 май 2020 г. Министърът увери, че са взети мерки да няма забавяне при издаването на документите за кандидатстване във висшите училища.

„Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията с коронавируса. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули“, каза Красимир Вълчев. Където има най-много кандидати за едно място (например за специалностите при медицината), изпитите да се проведат по възможнос без пътуване.

„Няма единна скорост на преподаване в различните училища. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение. Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал“, уточни министърът.

В предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио той допълни: „Тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и 12-и клас, бяха в условията на карантина. По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август“.

Отчита се, че за около две трети от учениците дистанционното образование е по-интензивно в сравнение с присъствената форма.

Министърът е категоричен, че външното оценяване след 4-ти и след 10-и клас е необходимо за диагностика на резултатите, защото е важно да се анализират образователните дефицити на учениците.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема