8 май 2020: заразени с коронавирус

▶ 9 май 2020: заразени с коронавирус – 1911, починали – 88, излекувани – 422 (ВИДЕО)

От изследваните за последното денонощие 1777 проби 46 са с положителен резултат. 7 от тях бяха съобщени вчера (8 май, към 17 часа), а 39 са потвърдени към сутринта на 9 май. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.Общият брой на регистрираните в България случаи на коронавирусна инфекция към момента е 1911. Активните случаи са 1401.

422 са вече излекуваните лица.

Към административните области с установени случаи на новия коронавирус се включва и област Търговище, където през изминалото денонощие е регистриран първият за областта случай.

Доц. Димов съобщи за случай на репозитивиране на коронавирусна инфекция в област Кърджали. Касае се за миграция на коронавируса в долните дихателни пътища на пациента, а не за повторно заразяване, обясни още секретарят на Щаба.

Потвърдените през последните 24 часа (общо 46) случаи на COVID-19 са разпределени по области, както следва: Благоевград – 2; Видин – 3; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Монтана – 1; Плевен – 7; Пловдив – 2; Разград – 1; София - 16; Търговище – 1; Ямбол – 11.

Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в болници, са 380. От тях 49 са в интензивни структури.

Хората, работещи като медицински персонал, при които е потвърден новият коронавирус, са 206. Новите случаи са 5, като три от тях са установени в София, 1 – в Пловдив и 1 е във Видин.

Починалите пациенти, при които е доказан новият коронавирус в България, са 88. Единият от новите съобщени смъртни случаи е на мъж на 86 г. от Благоевград. Той е страдал от диабет и исхемична болест на сърцето. Другият смъртен случай е на 74-годишен пациент на столично лечебно заведение. Мъжът е страдал от онкологично заболяване.

 

Информация на Националния оперативен щаб - 9 май 2020 г. - доц. Димо Димов

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Само за няколко месеца близо 1300 цивилни са били убити и над половин милион са били принудени да напуснат домовете си в конфликтите между въоръжени групировки и силите за сигурност в Демократична република Конго

* * *
Една четвърт от Венеция беше наводнена от почти рекорден прилив за юни, което е необичайно за това време на годината. Нивото на водата в разположения в лагуна италиански град достигна 116 сантиметра - третото най-високо равнище за юни, измервано някога

* * *
Силите на правителството на националното съгласие в Либия съобщиха, че са установили контрол над град Тархуна. Това беше последният бастион в западната част на страната на воюващите с тях сили на военачалника Халифа Хафтар

На подобна тема

Най-четеното от последните дни