коронавирус - 1 юли 2020 г. България

Пациенти, подлежащи на хемодиализа, ще се транспортират със специализиран транспорт

По повод потвърден случай на COVID-19 на пациент от Стара Загора, хоспитализиран в Клиника по нефрология на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, който е провеждал хемодиализа в Диализен център „Виа Диал“ – Стара Загора, бяха извършени изследвания на персонала и пациентите, имали пряк контакт с човека.

От изследванията бяха установени още трима пациенти с положителен резултат за COVID-19. Единият е от Клиника по нефрология и след получаване на резултата е незабавно преведен за лечение в Клиника по инфекциозни болести. Останалите двама са пациенти на Диализния център „Виа Диал“ и са без клиника към момента, информират от Регионална здравна инспекция - Стара Загора.

Във връзка с възникналата ситуация беше проведена среща на част от Областния щаб в Стара Загора, на която се реши потвърдените с COVID-19 пациенти, подлежащи на хемодиализа, да се транспортират със специализиран транспорт на ЦСМП – Стара Загора до Диализния център, където процедурата ще се провежда в обособена за целта зала, при спазване на всички необходими противоепидемични мерки, по време, когато в Центъра няма други пациенти.

Във връзка с публикуваните на 1 юли 2020 г. чрез Единния информационен портал данни за установени 6 положителни проби на хора от област Стара Загора, носители на инфекцията COVID-19, от Регионална здравна инспекция - Стара Загора уточняват, че в двете лаборатории в Стара Загора, извършващи диагностика с PCR тест, на 30.06.2020 г. са установени пет души с COVID-19 на територията на област Стара Загора.

По данни на Националната информационна система за COVID-19, шестият случай, обявен в област Стара Загора с положителен резултат на 30.06.2020 г., е установен по метода PCR в лаборатория на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна. Той е на пациент с постоянен адрес във Варна, по данни на личния му лекар, който също е във Варна, но в информационната система е въведен адрес по временна адресна регистрация в Стара Загора, Студентски град.

rzi stara zagora sgrada

klinika covid stz 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема