Хората, които имат нужда от лична помощ, ще я получават и занапред

Хората, които имат нужда от лична помощ, ще я получават и занапред

Законът за личната помощ ще продължи да действа и през 2021 г. Хората, които получават лична помощ до момента, ще могат да я получават и занапред. Всички деца и възрастни с ТЕЛК с право на чужда помощ, които досега не са подали заявления, биха могли да го направят и след 1 януари 2021 г. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя представи проект за промени в Закона за личната помощ, подготвени от Министерството на труда и социалната политика. Деница Сачева подчерта, че личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори, като от 2021 г. ще се увеличат и трудовите им възнаграждения – от 730 лв. на 930 лв.при наемане на 8-часов работен ден. С промените в Закона отстраняваме слабости при досегашното му функциониране и поставяме акцент върху качеството на личната помощ и контрола върху предоставянето ѝ, каза Сачева.

Министърът посочи, че „Законът за личната помощ трябва да действа съвместно със Закона за социалните услуги, защото личната помощ не е панацея за хората с увреждания. Те имат нужда и от социални услуги“. „В бюджета за 2021 г. сме планирани 214,6 млн. лева за лични асистенти, а в Закона за социалните услуги сме още 85 млн. лева за асистентска услуга. Паралелно с предоставянето на подкрепа и по двата закона по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще продължи патронажната грижа за възрастни, хора с увреждания и хора под карантина“, каза министър Сачева. Тя добави, е Законът за личната помощ не се отнася само за майките на деца с увреждания. Към момента едва 8% от ползвателите му са деца, а 40% са хора над 65 годишна възраст.

Заместник-министър Адриана Стоименова допълни, че от 2021 г. право на лична помощ ще имат и хора над 18 години с решение на ТЕЛК между 70,1 и 89,99% степен на увреждане и с изрично определено право на чужда помощ. „От 1 януари те ще могат да кандидатстват за такава подкрепа. Ако не бъдат направени тези промени в закона, от 1 януари над 670 000 души ще бъдат правоимащи да бъдат включени в механизма лична помощ с неограничен брой часове, а няма как да бъдат намерени толкова лични асистенти“, каза Стоименова. Тя добави, че с промените се завишава и гарантира качеството на личната помощ и контролът, който се упражнява от общините.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб, 4 март 2021

На подобна тема

Най-четеното от последните дни