Положителен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 ще води до карантина

След 21 декември 2020 г. ще стане ясно дали резултатите от бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени към писиар (PCR) тестовете, каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след проверка на наличните количества лични предпазни средства и антигенни тестове в складовата база на Българския червен кръст.

Проф. Ангелов уточни, че пациентите с положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на позитивен пациент с COVID-19. Съответно той трябва да бъде в изолация 14 дни и неговите контактни от първи ред да бъдат в 10-дневна карантина, както е с PCR тестовете. По-рано направените антигенни тестове няма да влизат в статистиката със задна дата.

От проверката в склада на БЧК стана ясно, че има достатъчно лични предпазни средства за лечебните заведения в страната, както и 1 200 000 антигенни теста, които ще бъдат раздадени на регионалните здравни инспекции, COVID-центровете в диагностично-консултативните центрове и центровете за спешна медицинска помощ края на годината.

Министърът изрази готовността си да бъде първият българин, който ще си постави ваксина срещу COVID-19. „Това е отговорност на всеки един лекар по света. Светът е оцелял, защото се е ваксинирал. С този акт искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна. Тя е ефективна и безопасна. Вярвам на европейския регулатор – Европейската агенция по лекарствата – за заключенията, които дава, така че българските граждани да бъдат спокойни, че ваксината, която ще си поставят, е минала всички фази на клиничните изпитвания.“ Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов направи уточнението, че не попада в първата фаза от плана за ваксиниране, защото не е сред лекарите на първа линия.

До края на седмицата ще бъде решено дали ще има разхлабване на противоепидемичните мерки. „Моето лично мнение е, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени, а училищата и детските градини, на 21-ви, според мен, е рано да бъдат отворени, тъй като предстоят коледни и новогодишни празници. Те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да вземем решение за ресторантите и за големите търговски обекти. Настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани.“, каза министър Ангелов.

samples 5739920 1920

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб, 8 април 2021

На подобна тема

Най-четеното от последните дни