▶️ Обсъждат се 3 варианта за влизане на туристи в България

Министерство на туризма прие единни правила, които ще важат за всички места за хранене и настаняване, за всички заведения, в това число предложението на Министерство на туризма за начините за влизане в страната и практиките, които получихме са съгласувани със здравните власти – каза министър Николова. Има готовност за въвеждане на протокол за влизане в страната.

Той ще бъде съгласуван със здравните власти и с главния държавен здравен инспектор.

В готовност сме да започнем летния туристически сезон, вече стартирахме кампания „Безопасно Лято 2021“ и към момента всичко е заредено в социалните канали. Видеото вече е достъпно. То беше разпространено и през нашите телевизии, така че имаме агресивна реклама. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова по време на среща на министър-председателя в оставка Бойко Борисов. В срещата участваха също и министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и представители на най-големите туристически сдружения и туроператори в страната.

Министър Николова уточни още, че рекламната кампания е помогнала за това да реализираме успешен зимен сезон. „Въпреки пандемията имахме гости от нашите съседи от Балканските страни, които посетиха нашите зимни курорти. Единствено ние работехме“, заключи вицепремиерът.

По време на срещата проф. Ангелов уточни, че се обсъждат 3 варианта за влизане в страната – с ваксинационен сертификат, с отрицателен писиар тест или с отрицателен антигенен тест, с документ за преболедуване през последните 6 месеца.

Правителството в оставка ще приеме на утрешното си заседание удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов по време на среща с представители на туристическия бранш тази сутрин. „На Министерски съвет ще приемем като точка удължаване на пандемичната обстановка, за да могат да вървят всички мерки“, каза Борисов.

bgturizam

Среща на министър-председателя в оставка Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова и министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов с представители на най-големите туристически сдружения и туроператори в страната


* * *

Бойко Борисов: Продължаваме да работим отговорно, докато други променят изборните правила в услуга на Радев

Продължаваме да работим отговорно, отчитайки нуждите на различните браншове в тези тежки времена заради пандемията. За съжаление новите кандидати за власт проявяват безотговорност, не отговарят на очакванията на хората и не казват какво ще направят в различните сфери на икономиката, а се занимават само с промени в Изборния кодекс в услуга на президента Радев. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работна среща с представители на туристическия бранш, на която бяха обсъдени мерките за предстоящия нов летен сезон, така че да бъде проведен успешно и България да бъде конкурентна дестинация.

Премиерът Борисов напомни констатациите на международните наблюдатели, че състоялите се преди три седмици избори са проведени честно. Въпреки това сега се сменят правилата, като целта според Борисов е да бъде осигурена служебна победа на Радев. Според министър-председателя заявената от депутата Станислав Трифонов готовност да управлява някога, когато получи цялата власт, е свързана с харченето на още милиони левове от държавата за нови избори. „150 милиона похарчихме и все едно не сме ги харчили“, посочи премиерът резултата от състоялите се избори.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че докато в парламента новото мнозинство се занимава само с Изборния кодекс, президентът Радев продължава да бави връчването на втория мандат като според премиера целта е да бъдат сменени правилата за президентските избори. „Защо трябва да се променят правилата? Да не са приели някакъв ангажимент към ДПС?“, добави още Борисов.

В рамките на срещата премиерът обяви, че правителството ще удължи епидемичната обстановка до 31 май. Ще бъдат осигурени предвидимост за туристическия бранш и ясни правила за влизането на туристите в България. Вече започна и ваксинирането на работещите в сферата на туризма. „Ще направим всичко възможно туристите да се чувстват добре в България“, категоричен беше министър-председателят. Борисов напомни, че благодарение на проявената гъвкавост по отношение на мерките, икономиката в страната ни продължава да работи. Същевременно в пандемията България има по-добри резултати в сравнение с държави с продължителен локдаун, където заболеваемостта е по-висока. Премиерът напомни, че страната ни не затвори храмовете, като това ще бъде така и за предстоящите празници, като се спазват препоръките на здравните власти.

Вицепремиерът Марияна Николова обяви, че са приети единните правила за туристическия сезон. Същевременно стартира и рекламна кампания, фокусирана към приоритетните пазари, така че страната ни да има максимално успешен сезон.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов припомни, че още преди месец бе проведена среща с представителите на туристическия бранш по темата за откриването на летния сезон, на която бяха поети два ангажимента. „Първият беше от началото на месец май най-късно да изготвим такива правила за влизане в страната ни, че да бъдат конкурентни на съседните ни държави с оглед да спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон“, заяви министърът на здравеопазването. Ангелов добави, че в тази връзка на заседанието на Министерския съвет утре ще бъде предложено решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка у нас до 31 май 2021 г.

„След като удължим извънредната епидемична обстановка, от 1 май в страната ще може да влиза по три възможни начина“, подчерта Ангелов. Първият начин ще е с ваксинационен сертификат, който ще удостоверява, че имунизацията на съответния гражданин е завършена с ваксина, която е призната от Световната здравна организация. „Това са ваксините, които се прилагат в Европейския съюз, китайската ваксина, руската ваксина и т.н.“, изброи министър Ангелов. Вторият начин за влизане в България ще е с отрицателен писиар тест или с антигенен тест. „Конкретно за антигенните тестове има списък на Европейския съюз, в който са сертифицирани и признати тестове от определени фирми производители с най-висока надеждност, специфичност и чувствителност“, уточни здравният министър. Третият възможен начин за влизане в страната ще е с документ за преболедуване на ковид-19 в последните 6 месеца.

„Вторият ангажимент, който поехме към туристическия бранш, беше от началото на май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма“, каза още здравният министър. Ангелов информира премиера, че ваксинацията на представители на сектора от област Варна вече започна, подготвя се процесът и в област Бургас, така че всички, които са подали заявление, ще бъдат ваксинирани от началото на май. „Така ще осигурим безопасна работа на всички служители по Черноморието и в страната. Изпълнили сме всичките ни ангажименти“, категоричен бе Ангелов.

Представителите на туристическия бранш, които участваха в срещата, изразиха одобрение относно наличието на ясни правила и мерки, така че България да бъде популяризирана като безопасна дестинация през туристическия сезон. „Приветствам Вашите решения и се надяваме на добър сезон“, заяви Бранимир Миланов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма, изрази очакване за значителен ръст на чуждестранните туристи в България. „Миналата година сме имали около 4 млн., вече планираме над 9 млн. чужденци да влязат в страната, което ще има огромен икономически ефект за България“, изтъкна Драганов. По думите му се очаква и ръст на пътуващите българи през лятото. Представителите на бранша акцентираха също върху Плана за възстановяване и устойчивост и значението му за българската икономика.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема