Старозагорски ученици ще разговарят с астронавти

Община Стара Загора ще се включи в проекта „Ало, Космос! Говори България“. На 26 юли от 17 часа на голям екран в Звездната зала на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ всички желаещи ще могат да проследят на живо историческата 20-минутна видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция. Това ще даде възможност на ученици от цялата страна, подбрани чрез конкурс и одобрени от НАСА, да задават своите новаторски въпроси директно към астронавтите Марк Ванде Хей (САЩ) и Тома Песке (Франция).

През целия ден от 9 до 19 часа любителите на звездите ще могат чрез онлайн връзки да се включат и в специални работилници за деца, организирани в рамките на проекта.

Припомняме, че първата в България Народна астрономическа обсерватория е открита в Стара Загора на 26 февруари 1961 г. – годината на полета на Първия космонавт на планетата Земя, затова Юрий Гагарин става неин партньор.

От 2011 г. в Обсерваторията започва да дава всекидневни прогнози за космическото време. От април 2014 г. във фоайето и залата за посетители е оформена постоянна експозиция Музей на космонавтиката.

cosmos

www.infoz.bg  www.infoz.bg