170 творци събра Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“

170 автори бяха част от изданието на Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“ през 2022 година. И трите награди бяха спечелени от поетеси от София. Първа награда получава Павлина Йосева за стихотворението си „Криво хоро“. Второто място зае стихотворението „Всичко тече, всичко се променя“ на Красимира Макавеева. Творбата „На арената“ на Елена Ватрачка заслужи третото място.

book

Журито връчи и поощрения на Женя Димова от Казанлък за стихотворението „Час по литература“ и на Милчо Петров от София за „Лято след черен сняг“. Всички лауреати от конкурса получават Почетна грамота.

Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите – Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър Брацов“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“. То се провежда всяка година с подкрепата на Народно читалище „Николай Лилиев – 2005“ – Стара Загора и Народно читалище „Даскал Петър Иванов – 1988“ – Стара Загора. Медийни партньори на конкурса са списание „Птици в нощта“ и вестник „Литературен глас“.

Конкурсът има за цел да подпомага и популяризира поетичното творчество на автори над 18 години. С обявяването на наградените се дава и своеобразно начало на Есенните литературни дни в Стара Загора. Те ще завършват с отчитането и церемонията на друг обичан и уважаван форум – Национален конкурс за млади поети „Веселин Ханчев“. Награждаването на младите поети в 39-ото му издание ще се състои на 28 октомври 2022 г.

www.infoz.bg  www.infoz.bg