Мартин Кръстев заслужи голямата награда от 40-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“

Мартин Кръстев заслужи голямата награда от 40-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“

23-годишният Мартин Кръстев от Асеновград е победител в 40-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“  2023. Той заслужи наградата, чиито символ е статуетката „Златното яйце“, и отпечатване на своя дебютна стихосбирка.  Церемонията за награждаването се проведе в Градска художествена галерия Стара Загора. 

Наградата на лауреата беше връчена от Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ на Община Стара Загора, която пожела на победителя този успех да бъде само началото на всички други в неговия творчески и професионален път.

През 2023 година се състоя 40-ото поредно издание на конкурса, който достойно защитава заслужената поетическа слава на Стара Загора. 84 бяха младите поети, участвали в тазгодишната надпревара. Две втори награди бяха присъдени на Преслава Джонджорова от град София и Мария Миланова, също родена в столицата. Трето място отново беше поделено, заслужиха го младите поетеси Теодора Георгиева от Силистра и Габриела Маринова от София. Журито реши поощрителни награди да получат Йоанна Милкова, Емел Кумбарева, Михаел Руков, Василен Василев, Мария Игнатова, Божана Славкова, Петя Иванова, Маргарита Русева и Силвия Алексиева.

Поздрав към участници и гости отправи временно изпълняващият длъжността кмет на Стара Загора Радостин Танев. Добре дошли в града на поетите! Радвам се, че през годините подкрепяме тази инициатива и разбира се ще продължаваме да го правим още дълго, защото Стара Загора има своите златни пера, но съм сигурен, че допринасяме за  развитието на млади и талантливи нови  поколения поети. Виждам го в очите ви и това ме прави горд. Бъдете здрави, продължавайте да творите с пълна сила и знайте - Стара Загора отново ще ви посрещне с радост, приветства Радостин Танев.

mariya doneva

Началото на празничната вечер беше дадено с формата „Актьори срещу поети” – литературно-театрални опити с участието на лауреатите на конкурса Оля Стоянова, Мария Донева, проф. Пламен Дойнов и артистите от Драматичен театър „Гео Милев” Красимир Ненков, Тони Тончева и Ванина Йорданова. Възторга на публиката заслужиха и Зара Узунова, възпитаничка от Националното училище за музикални и сценични изкуства Христина Морфова” и носителка на индивидуалната награда на Млада Загора” в направление “Култура и изкуство” 2023г., заедно с Павел Цонев на роял, с изпълнението си на песента По първи петли”.

По традиция гласът на бележития старозагорски поет Веселин Ханчев прозвуча в залата на Галерията в Стара Загора, точно преди премиерата на стихосбирката „Алвеоли от хартия“ на Даница Христова, носител на Голямата награда от миналогодишния младежки конкурс. 

С изложбата „Образи от слово“ гостите на тържествената вечер имаха възможност да се пренесат 40 години назад във времето с поезията на наградените и отличените творци през годините, поместени върху фрагменти от произведения на обичани старозагорски художници, част от колекцията на Галерията. 

Програмата на 40-тото издание продължи и на 28 октомври 2023 г. в Къща музей „Гео Милев“, от 10 часа, с творческа работилница и разговор между жури и участници. Организатори на един от най-старите литературни конкурси  „Веселин Ханчев“, са Община Стара Загора, Библиотека „Родина“ и Къща музей „Гео Милев“.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема