Надежда Тричкова получи голямата награда Златното яйце

Надежда Тричкова получи голямата награда „Златното яйце”

Най-добре представилите се млади поети в 34-ото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев” бяха отличени на тържествена галавечер в Регионалния исторически музей в Стара Загора на 3 ноември.

Организатори на престижния форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща-музей „Гео Милев”.

Голямата награда „Златно яйце” беше присъдена на 24-годишната Надежда Тричкова от София. Младата поетеса участва за трети път в конкурса. Тя спечели журито със стихотворението си „Невена от радиото”. На второ място е Стамена Тасева на 22 г. от Разград, а трета е Габриела Монова на 22 г. от София.

В началото на вечерта свои стихове прочетоха досегашни носители на награди през годините - Мария Донева, Екатерина Стратиева, Виолета Бончева, Крум Филипов, Катерина Васева, Оля Стоянова и Никола Петров. Те се представиха пред публиката със стихотворението, с което са спечелили, и с най-новата си творба.

„Конкурсът е на много високо ниво. Най-важното тук обаче са вашите бъдещи приятелства. Тук големият победител е добрата поезия” - каза председателят на журито Марин Бодаков. Негови помощници бяха поетът Никола Петров, който има три награди от конкурса, печели „Златно яйце” през 2011 г., и Мария Донева, носителка на приза през 1994 г.

В конкурса участваха 78 млади поети с над 700 стихотворения. Авторите са на възраст между 14 и 25 години, според условията на конкурса, никой от тях все още няма издадена стихосбирка.

Единайсет бяха поощрени с грамоти, между които и 15-годишната старозагорка Екатерина Калоянова.

„Това, което чухме, ми дава основание да призная колко е тежка е била задачата на журито” - каза при връчването на наградата „Златно яйце” Иванка Сотирова, зам.-кмета на Община Стара Загора.

В Къща-музей "Гео Милев" днес участниците ще се включат в Поетическа работилница с журито, а на 10 ноември в София ще се проведе Поетическа среща на участниците и наградените в конкурса „Веселин Ханчев” – Стара Загора.

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Най-четеното от последните дни