Тоска от Джакомо Пучини ще бъде представена на сцената на Държавна опера – Стара Загора

„Тоска“ от Пучини ще бъде представена на сцената на Държавна опера – Стара Загора

Държавна опера - Стара Загора предлага интересен прочит на една от най-великите творби на Джакомо Пучини - „Тоска” на 8 ноември от 19 часа. Това е романтична драма, изпълнена с бурни страсти - любовни, политически, както и със силни театрални ефекти.

Компилация от традиционни изразни средства и съвременните постижения на новите технологии ще оформят триизмерно мястото на сценичното действие, съобщиха от пресцентъра на Операта. В трите главни роли на& Флория Тоска, на Марио Каварадоси и на Барон Скарпия публиката ще има възможността да аплодира изключителен интернационален солистичен състав: Шоко Фукуда (Япония), Нутапорн Таммати (Тайланд) и Сирил Ровери (Франция). На диригентския пулт ще застане Владимир Бошнаков. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, а сценичната адаптация е на Тодор Демеров. Участват още солистите на Държавна опера - Стара Загора – Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Ивайло Йовчев, оркестър и деца от Детско-юношеска студиа за опера и балет “Маргаритки“.

„Тоска“ е музикална драма в три действия и е сред най-великите класически произведения на всички времена. Либретото е написано от любимите на Пучини автори Джузепе Джакоза и Луиджи Илика на базата на мелодрамата „Флория Тоска“ от Викториен Сарду, създадена специално за великата Сара Бернар. Точно нейното изпълнение в пиесата, поставена още през 1889 г., вдъхновява Пучини да създаде музиката, описваща силната и невъзможна любов между певицата Флория Тоска и художника Каварадоси. За цялостната визия на спектакъла заслуга има режисьорът Огнян Драганов, който отново демонстрира фантазия, естетика, умение да използва умерено и ненатрапчиво всички съвременни изразни и технически средства и смело да експериментира и да подхожда иновативно и нестандартно в режисурата.

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема