Възстановяват денонощната полицейска охрана на паметника на Бузлуджа

Комунистическият символ – чинията на връх Бузлуджа отново ще се охранява денонощно от служители на МВР. Целта е да се предотвратят евентуални инциденти, тъй като паметникът е потенциално опасен и влизането в него е забранено.

През годините Областна администрация – Стара Загора непрекъснато полага усилия, за да ограничи достъпа до обекта, но търсачи на силни усещания разрушават загражденията.

„Има проникване в паметника през въздуховоди. Има съставени актове, протоколи, защото това е наказуемо. За жалост има хора, които предлагат нерегламентирани посещения срещу немалко средства. Надявам се хората ще получат наказанията си, защото това е начинът държавата да покаже, че не трябва да се престъпват законите” – коментира областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Съществуват много идеи и предложения за бъдещето на паметника, които ще бъдат разгледани от разширена обществена комисия. „Има инвеститорски интерес и добри идея за това как би трябвало да изглежда паметникът, съхранен и реставриран, за да бъде обединяващо място за всички българи и притегателен туристически център” – каза още Гергана Микова.

Преди месеци БСП поиска да получи безвъзмездно право на собственост върху паметника на Бузлуджа, но получи отказ, защото освен чинията от социалистическата партия са предявили претенции към два парцела в съседство с право на строеж.

Венета Асенова | www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber