COVID-19 България

📌 Коронавирусната инфекция в Стара Загора е с дифузен характер

14 случая на заразени с коронавирус са регистрирани на 3 август 2020 г. в област Стара Загора и с това общият им брой достигна 290. Към 15:00 часа на 3.08.2020 г. в инфекциозно отделение на Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ са хоспитализирани общо 10 души, от които 2-ма са новите пациенти. В Клиниката по анестезиология и интензивно лечение са настанени 3-ма пациенти.

През последните дни не се наблюдава концентрация на заразени хора от една общност или колектив и разпространението на болестта е дифузно, с единични разпръснати случаи. Поставени под карантина към днешна дата са 246 лица. Броят на хората с изтекла карантина в областта е 8552.

Общият брой на починали от коронавирус в областта е 16 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

По мнение на Експертен съвет по епидемиология към РЗИ – Стара Загора се потвърждава становището, че разпространението на COVID инфекцията е в дифузен стадий. Повишаването на броя на положителните писиар проби е закономерно следствие от няколко фактора, като водещ е неспазването на противоепидемичните мерки - ползването на лични предпазни средства и социална дистанция. Важно е също и постоянно повишаващият се брой на проведените изследвания. Версията, че случаите на зараза ще намаляват заради летните горещини, не е актуална. В област Стара Загора не е регистрирана висока смъртност, което считаме за успех от съвместната работа на институциите, работещи в борбата срещу коронавирусната инфекция.

Фокус към момента е превенция и защита на рисковите групи от домове за предоставяне на социални услуги за деца, възрастни и хора с увреждания, както и детски заведения – детски ясли и детски градини. Оказва се методична помощ, консултации и огледи на място и в производствени предприятия.

Ежедневно до 22:00 часа работи дежурен екип, извършващ епидемиологични проучвания и работа с Единния информационен портал за COVID-19.

От Регионалната здравна инспекция очакват подкрепа и разбиране от гражданите на област Стара Загора за отговорното спазване на противоепидемичните мерки и социалната дистанция.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема