Търсят се 320 души за преброители и контрольори

Търсят се 320 души за преброители и контрольори в област Стара Загора

Националният статистически институт обяви, че набира допълнителни преброители и контрольори за националното преброяване на населението и на жилищния фонд. Кампанията ще продължи до 10 юни включително. Кандидатите трябва да подават заявленията си в общината. Преброяването ще се проведе от 7 септември до 3 октомври 2021 г.

prebroyavane 02

„Предизвикателство е да живееш в интересни времена. А тази година е особено интересна. Освен ковид, има и три пъти избори. Ние обаче успяхме да подберем подходящ момент за провеждане на преброяването на населението и жилищния фонд и се надяваме, че пандемията няма да му повлияе повече“, заяви председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски по време на среща с областния управител на Стара Загора Иван Чолаков и секретаря на община Стара Загора Делян Иванов.

Кандидатите за преброители трябва да са пълнолетни, мотивирани и да имат чисто съдебно минало. В края на август 2021 г. всички преброители ще минат през обучение, на което ще се запознаят в детайли с процеса. Графикът за обученията ще бъде качен на сайта на общините и на census.bg. Заплащането ще става по граждански договори, заетостта ще бъде около месец, но няма да е целодневна. Преброителите ще обхождат жилищата на хората между 17 септември и 3 октомври, всеки ден, между 8 и 20 часа.

„Преброяването е важен процес и Националният статистически институт ще получи пълна подкрепа от областната администрация“, ангажира се по време на срещата областният управител Иван Чолаков. Участието в преброяването е информационната основа за регионалните и местните политики за десетилетие напред, подчерта Сергей Цветарски. Затова мотото на Преброяване 2021 е „Включи се, защото си важен“. Изследването се провежда на 10 години. То единствено дава пълна информация за населението на страната, неговата структура, условията на живот.

 

prebroyavane 03

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24