В Стара Загора популяризират завета на Ботев с неговия дигитализиран почерк

В Стара Загора популяризират завета на Ботев с неговия дигитализиран почерк

По повод Деня на народните будители мол Galleria Стара Загора, съвместно с Национална картова и платежна схема (част от БОРИКА), провежда кампания за популяризиране делото и завета на важните исторически личности и да ги доближи до съвременниците ни. Екипът на Национална картова и платежна схема наскоро дигитализира почерка на Христо Ботев в партньорство с Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

botev

Цифровият шрифт е направен по модел на съхранените оригинални ръкописи на революционера. Galleria Стара Загора кани всички, желаещи да станат съпричастни към делата и творчеството на революционера, до 1 ноември 2022 г. собственоръчно да наберат част от завещаните от Ботев слова с неговия дигитализиран почерк в изградения за целта работен кът в търговския център.

Посетителите ще могат да се снимат за спомен с восъчната фигура на Ботев, предоставена от притежателя ѝ - Николай Тодоров, както и да видят изложени ценни книги от архива на библиотека „Родина“ – Стара Загора: „Песни и стихотворения от Ботева и Стамболова“ (изд. 1880 г.) и „Съчинения на Христо Ботйов. Стихотворения. – Политически статии. – Подлистници“, под редакцията на Захарий Стоянов (изд. 1888 г.).

В кампанията вземат участие и училищата в Стара Загора, като след края на проекта всяко от тях ще получи копие на текстовете, изписани с дигитализирания почерк на Христо Ботев, както и подарък от книжарница „Хермес“ за училищната библиотека - екземпляр на книгата „Баладата. Любовта на Ботев и Венета" от Неда Антонова.

botev website

www.infoz.bg  www.infoz.bg