Представяне на сборника с разкази „Изгубени вещи“ от Алберт Бенбасат

Представяне на сборника с разкази „Изгубени вещи“ от Алберт Бенбасат ще се състои на 2 ноември 2022 г. (сряда), 18 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. В сборника „Изгубени вещи“ по необичаен начин се разказва за наглед обичайни неща. Излезлите от употреба предмети (ютията на въглища, пишещата машина, пощенската картичка, старата книга), които мнозина са изхвърлили на боклука, крият много истории.

izgubeniveshti

Смесвайки автобиографичното, приказното и гротесковото, авторът ги е дарил с втори живот и те стават част от човешките биографии, участват в тях както в делнични, така и в гранични, понякога съдбоносни моменти. Уж дребни – смешни и тъжни, – случайно завърнали се в паметта, историите на „изгубените вещи“ и на хората от градската маргиналия се разгръщат на фона на обществените промени и се нанизват в поредица от сюжети с екзистенциални послания, скрити дълбоко отвъд думите. В разказите често участва и едно момиченце. Малката любопитна Ани става (съ)участник и своеобразен съдник в реалните и измислените приключения на своя дядо разказвач и неговите герои.
С участието на литературния изследовател Иван Матев.

Алберт Бенбасат е литературен историк, критик, публицист и издател. Професор, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Автор на множество студии и статии в периодиката, както и на 13 книги, сред които „Цензурата върху книгата“ (2003), „Европеецът“ Бай Ганьо и светлият мит за Щастливеца“ (2005), „Алиса в дигиталния свят. По въпроса за книгата през XXI в.“ (2013), както и на сборника с разкази „Изгубени вещи“ (2020).

X3 02668

Проф. Алберт Бенбасат в разговор с литературния изследовател Иван Матев (Стара Загора, 23 септември 2022 г.)

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg