Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки

Луксозният албум с пощенски картички и снимки на Стара Загора до средата на XX век ще бъде представен официално

Книгата „Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки от края на XIX век до средата на XX век”, която излезе от печат в началото на октомври 2015 г., ще бъде официално представена на 29 октомври от 18:00 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески".

Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимкиПредставянето е посветено на Деня на народните будители - 1 ноември.

Луксозното двуезично издание е илюстрован албум на български и на английски език.

Албумът представя частна колекция от пощенски картички и снимки, свързани със Стара Загора, собственост на Неделчо Митев – старозагорец, който живее в София, но е дълбоко свързан с родния си град.

Книгата е отпечатана с некомерсиална цел и е жест към обществеността на Стара Загора в навечерието на празника на града 5 октомври. Тя ще бъде достъпна в библиотеките и читалищата в града, а тиражът ѝ позволява да попадне в ръцете на всички ценители и на много гости на Стара Загора. Всяка от пощенските картички, които са библиографска рядкост и снимки (вероятно съществуващи само в един екземпляр), са публикувани в книгата с размери, които са максимално близки до оригинала.

„Сбирката включва над 200 картички и снимки и представя сгради, улици, събития, личности от края на XIX до средата на XX век. В интерес на проучването и за по-голяма прегледност, изображенията са групирани по теми, като в групите максимално е следвана хронологията. Целта е да бъде показана част от общата картина, а заедно с това в книгата чрез пощенските картички се улавят и детайли от  емблематични за Стара Загора, но вече несъществуващи места и сгради. Възможност за сравнение и повод за размисъл. Едно пътуване във времето! И емоционално, и познавателно, и малко носталгично, но при всички случаи необходимо и полезно” – обяснява в уводната статия съставителят на книгата краеведът Снежана Маринова от Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.

Най-старата снимка е с дата 8 ноември 1895 г. от фотографа Иван А. Карастоянов – уникален портрет с авторски надпис на Анастасия Тошева – учителка и създателка на девическото образование в Стара Загора. Най-старата пощенска картичка е от 1902 г. и показва пет популярни за онова време места от града ни.

„За една от снимките си струва да разкажем специално – посочва Снежана Маринова. –  Снимка откритие! През 2008 г. професорът от Софийския университет Димитър Веселинов издава в книга изследването си за българските студенти на Фердинанд дьо Сосюр (1857 – 1913), швейцарски езиковед, основоположник на семиотиката, професор в Париж и Женева, работил в областта на индоевропейското и общото езикознание. Сред студентите му има десетината българи, и сред тези българи една старозагорка. По документи от университета в Швейцария, проф. Веселинов изважда името на тази девойка. Това е Деша Пиперова, родена на 25 септември 1878 г. През 1902 г. Деша Пиперова завършва следването и се завръща в България. Въпреки усилията на проф. Веселинов и дългогодишните издирвания на историци и библиотекари, не успяхме да „уловим“ следите на Деша Пипера в Стара Загора. И ето, че в колекцията намираме портрет на девойка, датиран от 6 май 1897 г., с текст на гърба и подпис Д. Пиперова. След анализ и съпоставяне имаме пълно основание да смятаме, че на снимката е същата блестяща студентка Деша Пиперова. Една история, разкрила се след почти 120 години” – се посочва още в уводната статия.

Дизайнът и предпечатът на книгата е дело на Илко Груев, журналист и собственик на информационния сайт www.infoz.bg.

Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки

Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки

Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки

infoz autor  www.infoz.bg