Класирайте любимите си книги!

Национална кампания, адресирана към четящите българи, търси най-предпочитаните заглавия. Всеки има възможност да направи лична класация на любимите си книги, независимо от тематиката и жанра. Необходимо е единствено да се попълни формата за регистрация от сайта на инициативата 5.nalis.bg, където да се впишат резултатите след направено търсене в националния Своден каталог на академичните библиотеки.

Кампанията стартира през ноември миналата година и цели да насърчи четенето на художествена и академична литература. Досега за всеки месец беше отредена специално избрана тема, по която всеки можеше да класира предпочитани заглавия. Април, който е последен от кампанията, не е обвързан с тема и участниците могат да подредят любимите си заглавия, без ограничение по област и жанр.

Всеки месец един от регистриралите се има шанс да спечели книга или електронен четец. Може би изкушени от наградата или от любов към писаното слово, до момента стотици българи са се включили в начинанието, отчитат от фондацията. Искаме да стимулираме всеки да препрочете предпочитаното от него научно или художествено четиво, да го препоръча на хората от своя кръг, а също и да открие ново произведение, което да му стане фаворит, казва Събина Анева – изпълнителен директор на фондация НАБИС, по чиято идея се реализира кампанията.

Кампанията „5-те най-търсени заглавия“ няма комерсиален характер и цели да насърчи използването на уникалната за България информационна услуга – обединения онлайн каталог на академичните библиотеки в страната www.nalis.bg. Той дава възможност за търсене сред почти 3 милиона библиографски записа от 33 библиотеки в България. Проектът е подкрепен от фондация „Америка за България“.

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24