В Стара Загора представят изложба на български банкноти от миналото

В Регионалния исторически музей в Стара Загора е открита експозиция „Нумизматичен салон“, която представя български банкноти от миналото. „Това, което показвате днес е богатство за народа ни. Традиционната изложба е ценна не само за музея, но и за целия град. Всичко, което виждаме днес, е резултат от една колективна работа, затова благодаря на всички, които са направили възможно събирането и представянето ѝ.

Пожелавам ви да бъдете здрави, все така отдадени на нашето минало и разпространяването му и нека присъстваме по-често на такива значими събития, оставени и съхранени от нашите предци“ – каза Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ в Община Стара Загора.

Повече за историята на експозицията разказа д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел „Нумизматика”, а директорът на музея - Петър Калчев, приветства гостите и откри официално началото на „Нумизматичния салон“ 2022 г.

В експозицията тази година може да се видят копия на първите български банкноти, с номинална стойност от 20 и 50 лева, отпечатани в Санкт Петербург през 1885 година. Най-ранната оригинална банкнота в изложбата е 10 лева от 1890 г., отпечатана в Лондон. Художествено издържани са ранните банкноти - „Орловки”, в обращение от 1904 до 1924 г. За първи път приживе ликът на цар Борис III e отпечатан през 1924 г. върху емисията банкноти, известна като „Ботевка”. Заради фалшифициране те са иззети от държавата, което ги прави особено ценни. Внезапната смърт на монарха осуетява подготвяната емисия през 1943 г. и вместо неговия портрет е поставен този на 6-годишния му наследник Симеон II. Българските банкноти са с красив дизайн и върху много от тях могат да се видят фрагменти от картини на стари майстори като „Пазар в София” на Антон Митов, „Отец Паисий” на Иван Мърквичка, „Овчар със стадо” по гравюра на Феликс Каниц, „Орач” на Ярослав Вешин и много други. През годините банкнотите са печатани в Русия, Англия, Германия, САЩ и България. За първи път е изложен касов апарат „Национал“, който е употребяван през 20-те години на миналия век, както и снимки на банки и банкови чиновници от началото на този век.

В изложбата са експонирани банкноти, снимки, документи и вещи от отделите „Нумизматика”, „Етнография” и „Нова история”.

izlozhba banknoti 1

izlozhba banknoti 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема