Пластики на праисторически артефакти украсяват старозагорски парк

Официално поставиха две пластики на праисторически фигурки в Стара Загора. Копията на артефактите се намират в парка, западно от Регионалния исторически музей в Стара Загора и имат за цел да популяризират старозагорския музей „Неолитни жилища“, хилядолетната история на града, както и да предизвикат любознателността на хората. „С колегите от отделите „Туризъм“ и „Култура“ на Община Стара Загора инициирахме осъществяването на теза прекрасна идея. 

plastiki 1

Предложихме на Регионалния исторически музей да създадем фигури, които да са в човешки размер, разкривайки тайните на праисторията. Нашата цел е да покажем богатото културно-историческо наследство на града ни по един позитивен начин и да привлечем туристи, както и да събудим интерес у младите хора да придобият повече знания за историята, която ни заобикаля. Започваме с тези две фигури, но имаме за цел да обогатим мястото с още няколко пластики от експозицията на музей „Неолитни жилища“. Локацията не е случайно избрана – в близост се намират Музеят, Драматичен театър „Гео Милев“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Музей „Неолитни жилища“, Художествената галерия, Античният форум „Августа Траяна“, Музей „Литературна Стара Загора“, това е един своеобразен център на културата. Направеното днес е само една крачка в посоката да превърнем пространството в галерия на открито. През следващите години ще продължаваме да надграждаме това“ – каза ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

Подробна информация за пластиките и техните оригинали даде директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев. „Това са мраморна антропоморфна фигурка (късен халколит, V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и костена антропоморфна фигурка с накити изработени от мед (късен халколит, V хил. пр. Хр., с. Ловец, старозагорско), разкри подробности директорът.

Репликите са изработени майсторски и се доближават максимално до оригинала, благодарение на старозагорския творец Цветан Четъшки. „Създаването на тези пластики е факт благодарение на труда на много хора, които днес са тук. Благодаря на Общински съвет, Общината, Регионалния исторически музей, на всички, които оказаха съдействие, подкрепата и идеята да създадем нещо толкова стойностно“ – сподели Четъшки преди официалното представяне на творбите си.

plastiki 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема