Туроператори от цялата страна разглеждат забележителностите на Стара Загора

▶ Туроператори от цялата страна разглеждат забележителностите на Стара Загора

Над 50 туроператори от цялата страна пристигнаха днес в Стара Загора на опознавателен тур. Инициативата е на старозагорските им колеги от „Кондор груп“, „Експрес“ ООД и „Ню вилидж турс“, с изключителната подкрепа на Община Стара Загора и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Стара Загора. Тридневният тур за професионалисти „Стара Загора – Център на Вселената“ ще запознае участниците с всички забележителности на града.

Те ще направят туристическа обиколка и ще видят отпечатъка на 8000 години върху развитието на един от най-хубавите градове в България.

Гостите бяха посрещнати в знаковата за града сграда на Държавна опера Стара Загора. Директорът Огнян Драганов ги приветства с добре дошли и обясни, че отдавна чакат възобновяване на културния туризъм. Той разказа за дейността на операта, а солистите Петя Петрова и Яница Нешева и камерен оркестър поздравиха гостите с изпълнения на предкласически произведения.

Заместник-кметът Милена Желева представи най-важните културни и спортни събития, които се провеждат в Стара Загора. Някои от тях като емблематичното честване на 3 март с тристаметровото знаме, Международния филмов фестивал „Златната липа“, Джаз форумът и др. „За нас е много важно, особено по време на криза, да се обърнем към вътрешния пазар. Тази тенденция ще продължи и през следващите години. Имаме какво да предложим на туристите. Целта ни е да развием уикенд туризма, хотелите да бъдат посещавани. Намирайки се до Казанлък, Пловдив, Бургас, Велико Търново, нашият град е посещаван за един ден, но целта ни е туристите да остават и през уикендите, да нощуват в хотелските ни бази, затова се насочваме към това с всички културни, спортни събития и обществени дейности" - обясни Милена Желева.

Директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев говори за богатото историческо наследство на 8-хилядолетна Стара Загора.
Гостите посетиха аула на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“ и бяха впечатлени и дейността ѝ и атракциите, които се предлагат там.

Подготвен е и Сити тур с панорама и фотопауза на Мемориал „Бранителите на Стара Загора“. Туроператорите ще посетят Античен форумен комплекс „Августа Траяна“, както и няколко от най- значимите обекти на Стара Загора с професионален екскурзовод: Музей „Неолитни жилища“, Регионален исторически музей, Късноантична мозайка в частен римски дом от IV век, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“. Ще бъде предоставена възможност и за самостоятелно опознаване на града на поетите, липите и правите улици.

Милена Желева презентира събитията в Стара Загора

Интервю с заместник-кмета Милена Желева и мнение на Светла Тагарева в първия ден на опознавателния тур

Поздрав от Държавна опера Стара Загора

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема